Εξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά

Εξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά

Τα 67 κρούσματα σε μιάμιση μέρα, τα οποία διαχειρίστηκε το νοσοκομείο «Αγιος Γεώργιος», έχουν κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 67 κρούσματα γαστρεντερίτιδας μέσα σε μιάμιση μέρα, τα οποία διαχειρίστηκε το νοσοκομείο «Αγιος Γεώργιος» στα Χανιά, έχουν ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, οι οποίες παρατηρούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης στον νομό.

«Στις 19:30 της περασμένης Δευτέρας προσήλθε ο πρώτος ασθενής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και έως τα μεσάνυχτα ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε έντεκα και μέχρι το πρωί της Τρίτης σε 43», περιγράφει στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, κάνοντας λόγο για μια υπερ-μετάδοση που δίνει κρούσματα από διάφορες περιοχές του νομού.

Ενας μεγάλος αριθμός των νοσούντων είναι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ 27 άτομα είναι ηλικίας 18 έως 23 ετών. Χθες, Τρίτη, το Πολυτεχνείο Κρήτης προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο της εστίας του, με τους φοιτητές να λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αρχίσαμε να κάνουμε την εξειδικευμένη εξέταση μοριακής ανάλυσης PCR, η οποία θέλει περίπου δύο ώρες για να δώσει αποτέλεσμα. Υπήρχε φόβος μήπως η γαστρεντερίτιδα οφειλόταν σε τροφική δηλητηρίαση στην εστία του Πολυτεχνείου, αλλά το PCR έδειξε πως τα κρούσματα οφείλονται σε νοροϊό. Πρόκειται δηλαδή για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Μιλήσαμε και με ιδιωτικές δομές στις οποίες προσήλθαν άτομα που νοσούν και στις δικές τους εξετάσεις φάνηκε επίσης ιογενής γαστρεντερίτιδα», σημειώνει ο κ. Μπέας.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο της εστίας του, με τους φοιτητές να λαμβάνουν το φαγητό σε πακέτο.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και στη χθεσινή εφημερία και έτσι, από χθες στις 08:00 και μέσα σε ένα 24ωρο, στο νοσοκομείο προσήλθαν 24 νέα περιστατικά ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 67 κρούσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νοσούντες δέχονται συμπληρωματική αγωγή ενυδάτωσης με ορό και ηλεκτρολύτες, ενώ κανείς δεν έχει νοσηλευτεί μέχρι στιγμής.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, η διοίκηση αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τα επισκεπτήρια στους ασθενείς του νοσοκομείου –επιτρέπεται μόνο ο εξ ανάγκης συνοδός– και να επιβάλει τη χρήση μάσκας.

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του νοροϊού της γαστρεντερίτιδας ο κ. Μπέας εξηγεί πως τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και συνήθως υπάρχει αυτοΐαση, ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου τρεις ημέρες.

Ο κ. Μπέας σημειώνει πάντως πως παρατηρείται έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες. «Τον περασμένο χειμώνα είχαμε έξαρση στην πόλη των Χανίων, το καλοκαίρι είχαμε μεγάλη έξαρση στη Γαύδο, αλλά αυτή τη φορά έχουμε πραγματική εκτόξευση των κρουσμάτων».

Με το βλέμμα στραμμένο στους μικρότερους και στους γηραιότερους

Την παραπάνω εκτεταμένη διασπορά μέσα σε ελάχιστο χρόνο επιβεβαιώνει και η παθολόγος, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Ειρήνη Λαγουδάκη.

«Συνήθως, σε αυτές τις εξάρσεις βλέπουμε 5 με 6 περιστατικά την πρώτη μέρα, το ίδιο την επόμενη κ.ο.κ. Τα 40 περιστατικά μέσα σε μια ημέρα είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δεχθεί κρούσματα εκτός από το Πολυτεχνείο και από τη Σούδα, το κέντρο της πόλης, το Ακρωτήρι, τα Λενταριανά κ.α.», εξηγεί στην «Κ».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «εξετάζεται η πιθανότητα τα πολλά αρχικά κρούσματα να προήλθαν από ένα πάρτι με νεαρά άτομα αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για να δίνουμε δεδομένα και την εικόνα της κατάστασης».

Τον περασμένο χειμώνα είχαμε έξαρση στην πόλη των Χανίων, το καλοκαίρι είχαμε μεγάλη έξαρση στη Γαύδο, αλλά αυτή τη φορά έχουμε πραγματική εκτόξευση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανησυχία αυτή τη στιγμή εστιάζεται στους μικρότερους αλλά και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι βρίσκονται στο περιβάλλον των πρώτων ατόμων που νόσησαν.

«Τα πρώτα δύο 24 ώρα έγινε υπερ-μετάδοση, οπότε η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οσο πιο γρήγορα ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και προσέξει, τόσο πιο γρήγορα θα λήξει αυτή η έξαρση. Ο χρόνος επώασης του νοροϊού είναι ένα με δύο 24ωρα και η συμπτωματολογία διαρκεί ως τρία 24 ώρα. Σε αυτά είναι που γίνεται και η πιο γρήγορη μετάδοση του ιού, αν και συνεχίζεται και ύστερα από αυτό το διάστημα», σημειώνει η κ. Λαγουδάκη.

Η ίδια υπογραμμίζει πως ο συνωστισμός σε διάφορους χώρους είναι στοιχείο-κλειδί για την εμφάνιση μιας έξαρσης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. «Ακόμα και σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να μεταφερθεί. Χρειάζονται μόλις ελάχιστα μικροσωματίδια να μπουν στο στόμα μας για να προκληθεί μόλυνση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT