ΙΣΑ: Καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές υπερσυνταγογράφησης

ΙΣΑ: Καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές υπερσυνταγογράφησης

Επισημαίνει ότι εκτός από τους ελέγχους, είναι κρίσιμο να εκσυγχρονιστεί και το σύστημα, όπου θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, και να ενσωματωθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μετά την αποκάλυψη από το υπουργείο Υγείας των στοιχείων για την υπερσυνταγογράφηση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και επισημαίνει ότι πέρα από τους ελέγχους, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικών φαρμάκων ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι εξαρχής ως εκπρόσωποι των ιατρών «προκρίναμε αλλά και στην πράξη ενισχύσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επιτρέπει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό του συστήματος συνταγογράφησης» και επισημαίνει ότι η ιατρική κοινότητα της χώρας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που μέσα σε ελάχιστους μήνες εφάρμοσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Σταθερά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε πρακτική υπερσυνταγογράφησης και καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ και προστίθεται ότι στο πλαίσιο της πειθαρχικής του αρμοδιότητας αναμένει τα κρίσιμα εν προκειμένω στοιχεία.

Αναφέρει επίσης, «ότι πέρα από τις ελεγκτικές διαδικασίες θα πρέπει άμεσα και το ίδιο το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί. Θα πρέπει ειδικότερα να ενταχθούν στο σύστημα όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, αλλά και να ενσωματωθούν οι ενδεδειγμένες και απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες του ίδιου του συστήματος, που θα διασφαλίζουν την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, κάτι που επί σειρά ετών ζητά ο ΙΣΑ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT