Αιμοδοσία: Το ΣτΕ αποφασίζει για τον αποκλεισμό ατόμων με ομοφυλοφιλική σχέση ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους

Αιμοδοσία: Το ΣτΕ αποφασίζει για τον αποκλεισμό ατόμων με ομοφυλοφιλική σχέση ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους

Τι ζητούν στις προσφυγές τους σωματεία πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε το περιεχόμενο του εντύπου «Ιστορικό αιμοδοσίας» έπειτα από προσφυγές σωματείων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Τα σωματεία ζητούν να περιληφθούν στον κατάλογο των αποκλεισμών από την αιμοδοσία τα άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το έτος 1977, αλλά και τα άτομα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών κατά την τελευταία δεκαετία.

Την υπόθεση εξέτασε το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έπειτα από αιτήσεις ακύρωσης έξι σωματείων πανελλήνιας εμβέλειας πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και δύο αιτήσεις πολυμεταγγιζόμενων ασθενών που πάσχουν από μεταγγισιοεξαρτώμενη μείζονα μεσογειακή αναιμία.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στην υγεία, η από 10/1/2022 απόφαση του υπουργού Υγείας που καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «Ιστορικό αιμοδοσίας». Το έντυπο περιλαμβάνει τις κατηγορίες των ατόμων που απαγορεύεται ή αντενδείκνυται η αιμοληψία, καθώς απαλείφθηκαν από τον οριστικό αποκλεισμό οι δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αποκλείονται από την αιμοδοσία: 

  1. Oποιος ή όποια είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικού τους τελευταίους 12 μήνες,
  2. Oποιος ή όποια έχει κάνει ενδοφλέβια ή εισπνεόμενη χρήση ναρκωτικών τους τελευταίους 12 μήνες,
  3. Oποιος ή όποια έχει τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν με χρήματα ή με ναρκωτικά για να κάνει σεξ,
  4. Oποιος ή όποια έχει πάρει Prep/Truvada ή PEP για πρόληψη HIV πριν ή μετά τη σεξουαλική επαφή αντίστοιχα,
  5. Oποιος ή όποια έχει κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια της επαφής (chemsex),
  6. Oποιος ή όποια έχει τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο θετικό για σύφιλη, HIV, ηπατίτιδα B, ηπατίτιδα C.
  7. Ερωτικoί, ερωτικές σύντροφοι πολυμεταγγιζόμενων ατόμων,
  8. Γενικά, όποιος ή όποια νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS ή κίνδυνο για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα σωματεία σημειώνουν ότι οι εξαιρέσεις-μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη αποκλίνουν από τη σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT