Οι προκλήσεις της μετάβασης για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Οι προκλήσεις της μετάβασης για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στη δομή παραμένουν 74 παιδιά, 16 φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες, 14 έχουν υιοθετηθεί και 12 έχουν επανενωθεί με την οικογένειά τους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η διοίκηση που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια (τον Νοέμβριο του 2022) να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο για την «Κιβωτό του Κόσμου» διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα για όσα έγιναν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε τόσο στην ίδια τη δομή όσο και στον τομέα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την επόμενη ημέρα σε σχέση με την «Κιβωτό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των παιδιών που βρίσκονται στις δομές της.

«Τον Νοέμβριο του 2022 η διοικητική αλλαγή στην “Κιβωτό” έφερε μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά αλλά και στους εργαζομένους των δομών», περιέγραψε ο κ. Ιωάννης Ματαλιωτάκης, κοινωνικός λειτουργός, διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας, της «Κιβωτού του Κόσμου». Ακόμα, όταν τα παιδιά κλήθηκαν με βάση τα επιστημονικά βήματα που ακολουθήθηκαν να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις αντέδρασαν αρνητικά, ενώ δεν ήθελαν να δεχθούν ψυχολογική στήριξη καθώς δεν θεωρούσαν ότι έχουν κάποια ψυχική διαταραχή. «Οι φροντιστές και οι εργαζόμενοι αρνούνταν να εφαρμόσουν διαφορετικές πρακτικές και η ερώτηση που έθεταν συχνά ήταν «Ποιος έχει την ευθύνη αν…» συμπλήρωσε ο κ. Ματαλιωτάκης.

Ενα από τα πιο δύσκολα σημεία που ανέφεραν όλοι οι ειδικοί που εργάστηκαν αυτά τα δύο χρόνια στην «Κιβωτό», εφαρμόζοντας την παιδοκεντρική επιστημονική προσέγγιση, ήταν η αδυναμία συνεργασίας με τις κρατικές υπηρεσίες. Ενα παιδί το οποίο είχε ψυχιατρική διάγνωση, ήταν βίαιο και φιλοξενούνταν στην Κιβωτό, χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να κλειστεί ραντεβού εκτίμησης της κατάστασής του σε δημόσια δομή.

Σήμερα, δύο χρόνια από τότε που η προσωρινή διοίκηση ανέλαβε την «Κιβωτό», υποστηριζόμενη από επιστημονική επιτροπή και διεπιστημονική ομάδα, στη δομή παραμένουν 74 παιδιά. Ωστόσο ήδη 16 παιδιά φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες, 14 έχουν υιοθετηθεί και 12 έχουν επανενωθεί με την οικογένειά τους. Επίσης, 4 παιδιά που έχουν πλέον ενηλικιωθεί, ζουν αυτόνομα εκτός της «Κιβωτού» με την υποστήριξη της δομής.

Τα προβλήματα

Το θέμα της υποστελέχωσης αλλά και της ανεπάρκειας, εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης των ανθρώπων που εργάζονται στις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τέθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της ημερίδας. «Δεν μπορεί μια κοινωνική λειτουργός να κλείνει το κοινωνικό παντοπωλείο και στη συνέχεια της βάρδιάς της να έχει ραντεβού με έφηβη που έχει βίαιη συμπεριφορά. Δεν είναι περιστατικό που μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της», αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Η στελέχωση των δομών ψυχοκοινωνικής υγείας και η εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτές αποτελεί πάγιο αίτημα όσων ασχολούνται με την παιδική προστασία, επεσήμανε ο νομικός και Συνήγορος του Παιδιού, Γεώργιος Μόσχος, το οποίο όμως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν. Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. «Η κοινωνία χρειάζεται διαπαιδαγώγηση. Εχει τρομερές ελλείψεις στο πώς αντιμετωπίζει τα παιδιά», κατέληξε ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, πρώτος Συνήγορος του Πολίτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT