«Εχασε τον έλεγχο του σκάφους»

Δύο ναυάγια με μετανάστες συνέβησαν τις προηγούμενες 24 ώρες σε Κω και Γαύδο - Συνολικά πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι ο απολογισμός – Ποια τα αίτια της τραγωδίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των δύο ναυαγίων που έγιναν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο σε Κω και Γαύδο. Σώοι στη στεριά μεταφέρθηκαν, ταυτόχρονα, από στελέχη του Λιμενικού 124 μετανάστες από τη Συρία, τη Σομαλία, το Μπανγκλαντές, το Σουδάν κ.ά.

Στην πρώτη περίπτωση, φουσκωτό ταχύπλοο με συνολικά 31 επιβάτες απέπλευσε από την Τουρκία με προορισμό την Κω. Ενώ κινείτο με μεγάλη ταχύτητα –υπολογίζεται περί τους 30 κόμβους– προς τις ακτές του Αγίου Φωκά, το δουλεμπορικό ταχύπλοο εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του ταχυπλόου να μη συμμορφώνεται –σύμφωνα με το Λιμενικό– με τις υποδείξεις των στελεχών του σώματος που τον καλούσαν να σταματήσει. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο κυβερνήτης του δουλεμπορικού μπήκε στα απόνερα του ταχύπλοου του Λιμενικού και έχασε τον έλεγχο του σκάφους του, με αποτέλεσμα 4-5 από τους επιβάτες να βρεθούν στο νερό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, δύο στελέχη του σώματος έπεσαν στο νερό προς διάσωση των ναυαγών, ενώ άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σώοι περισυνελέγησαν 27 αλλοδαποί. Δύο αγόρια, ωστόσο, ηλικίας μόλις 2 και 4 ετών από τη Συρία, η μητέρα τους 27 ετών και μία ακόμα 31χρονη ομοεθνής τους ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα. Από την έρευνα του Λιμεναρχείου Κω προέκυψε ότι χειριστής του ταχυπλόου ήταν υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος συνελήφθη από το Λιμενικό.

«Εχασε τον έλεγχο του σκάφους»-1
 Στην Κω, παιδίατρος του νοσοκομείου ταΐζει βρέφος που διασώθηκε από το ναυάγιο στα ανοιχτά του νησιού. [ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ]

Το δεύτερο περιστατικό

Το δεύτερο περιστατικό εκτυλίχθηκε 21 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου. Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Frontex, που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντόπισε το βράδυ της Τρίτης το σκάφος με τους μετανάστες και ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Περί τις 3 τα ξημερώματα το σκάφος με τους μετανάστες παρουσίασε εισροή υδάτων και άρχισε να βυθίζεται. Συνολικά 97 άτομα περισυνελέγησαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο, που τους μετέφερε σώους στους Καλούς Λιμένες.

Στην πορεία της ημέρας ενεπλάκησαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πλωτά του Λιμενικού, παραπλέοντα εμπορικά πλοία, αλλά και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από τη θάλασσα η σορός ενός άνδρα, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι ακόμη δύο άτομα αγνοούνται. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρέμενε σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από τους διασωθέντες μια γυναίκα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και μια δεύτερη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT