Ενίσχυση συνεργασίας πανεπιστημίων Ελλάδας – ΗΠΑ

Ενίσχυση συνεργασίας πανεπιστημίων Ελλάδας – ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ενα ακόμη βήμα στην προσπάθεια για την ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών με τα αμερικανικά ΑΕΙ υλοποιείται αυτές τις ημέρες, καθώς από χθες οργανώνεται το τρίτο στη σειρά Pharos Summit –προηγήθηκαν εκείνα τον Νοέμβριο του 2022 στην Αθήνα και φέτος τον Μάιο στη Νέα Ορλεάνη–, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 20 αμερικανικά ιδρύματα και το σύνολο των ελληνικών ΑΕΙ.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι από αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Cornell, το Michigan, το Penn, το Texas A&M, το Ball, το Lehigh, το Morgan State, το University of Denver συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους όλων των ελληνικών πανεπιστημίων σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν συνεργασίες σε επίπεδο μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Βάρος θα δοθεί και στην ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα για φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό στην αμερικανική αποστολή, που οργανώνεται από το Forum on Education Abroad με τη στήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων που εξειδικεύονται στην αποστολή φοιτητών για σπουδές (ενός εξαμήνου ή έτους) σε ξένα ΑΕΙ. Συνολικά στην Αθήνα αυτές τις ημέρες βρίσκονται περίπου 280 εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών των ΗΠΑ.

Ελκυστικός προορισμός

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές επιλέγουν τη χώρα μας για σπουδές στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), η Ελλάδα είναι πλέον ο 8ος κορυφαίος προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι ανήλθαν το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 σε 4.484. Το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την 9η θέση και το 2018 τη 17η, γεγονός που δείχνει την ανοδική πορεία της. Από την άλλη, 2.539 Ελληνες σπούδαζαν σε αμερικανικά ιδρύματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, αριθμός αυξημένος κατά 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους Ελληνες φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες (1.141) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματα, 790 φοιτητές προπτυχιακά και οι υπόλοιποι άλλα μη πτυχιακά προγράμματα.

Σήμερα, το Study in Greece –εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των ΑΕΙ της χώρας μας– θα οργανώσει συζήτηση, στην οποία θα παρουσιαστούν συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων ΗΠΑ και Ελλάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT