Πρωθυπουργός του Μπουτάν: Δακρύσαμε μπροστά στον Ναό του Ποσειδώνα

Πρωθυπουργός του Μπουτάν: Δακρύσαμε μπροστά στον Ναό του Ποσειδώνα

Προσκεκλημένος στο συνέδριο της «Κ» Reimagine Tourism in Greece, ο πρωθυπουργός του Μπουτάν, Σέρινγκ Τόμπγκε, περιέγραψε τη συγκίνηση που ένιωσε επισκεπτόμενος μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. Το Μπουτάν έχει μια αιρετική προσέγγιση για τον τουρισμό. Εφαρμόζει μέτρα ελέγχου των τουριστικών ροών.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα του Μπουτάν ως μιας εναλλακτικής προσέγγισης για τον τουρισμό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Αθανάσιος Ελλις, διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της «Καθημερινής», με τον πρωθυπουργό του Μπουτάν Σέρινγκ Τόμπγκε (Tshering Tobgay).

Ο κ. Τόμπγκε περιέγραψε την ιδιαίτερη φιλοσοφία και τις πρακτικές του Μπουτάν στον τομέα της φιλοξενίας, με χαρακτηριστικό γνώρισμα την παραδοσιακή ενδυμασία, την οποία οι κάτοικοι του Μπουτάν φορούν καθημερινά, υπογραμμίζοντας την αξία της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ανέφερε ότι η διατήρηση της κουλτούρας αποτελεί κεντρικό άξονα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στη χώρα του, προσκαλώντας όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το Μπουτάν για να έρθουν σε επαφή με έναν αυθεντικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια ο κ. Τόμπγκε ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, αναφερόμενος με συγκίνηση στην επίσκεψή του στον Ναό του Ποσειδώνα. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν καταφέρει να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τον Ναό για περισσότερα από 2.500 χρόνια, κάνοντας λόγο για σπουδαίο παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η σύζυγός του δάκρυσε κατά την επίσκεψή της στο αρχαιολογικό μνημείο.

Πρωθυπουργός του Μπουτάν: Δακρύσαμε μπροστά στον Ναό του Ποσειδώνα-1
Για το μοντέλο «υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου τουρισμού» μίλησε ο Σέρινγκ Τόμπγκε. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν αναφέρθηκε στην Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία (Gross National Happinness – GNH), ως δείκτης που καθορίζει τις αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας του. Εξήγησε ότι το Μπουτάν, αν και μικρή και όχι ιδιαίτερα πλούσια χώρα, έθεσε ως προτεραιότητα την ευτυχία και την ευημερία των πολιτών, αντί για την οικονομική ανάπτυξη με παραδοσιακούς δείκτες, όπως το ΑΕΠ. «Η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντική, αλλά πρέπει να είναι βιώσιμη και ισότιμη, ισορροπώντας με την κοινωνική πρόοδο, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση του πολιτισμού και την ορθή διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τόμπγκε υπογράμμισε ότι το Μπουτάν έχει επιλέξει μια «αιρετική» προσέγγιση, εφαρμόζοντας το μοντέλο «υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου τουρισμού». Η κυβέρνηση επιβάλλει τέλος βιώσιμης ανάπτυξης ύψους 100 δολαρίων ανά ημέρα για κάθε επισκέπτη, το οποίο εισφέρει στην προστασία των υποδομών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος της χώρας. Επίσης, όλοι οι τουρίστες που πρόκειται να επισκεφθούν το Μπουτάν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κρατήσεις σε καταλύματα, μέσα μετακίνησης και ξεναγούς πριν από το ταξίδι τους. Με αυτούς τους κανόνες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να γνωρίσουν τη χώρα εκ των έσω να την επισκεφθούν, διατηρώντας τον αριθμό των τουριστών χαμηλό, αλλά την ποιότητα των τουριστών υψηλή.

Ο κ. Τόμπγκε υπογράμμισε ότι σήμερα το Μπουτάν δέχεται περίπου 170.000 τουρίστες ετησίως, αλλά ο στόχος του είναι να αυξηθούν στους 300.000, έναν αριθμό που η χώρα θεωρεί βιώσιμο για τις υποδομές της. Σήμερα η τουριστική βιομηχανία του Μπουτάν συμβάλλει στη χρηματοδότηση της δωρεάν εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ενέργειες όπως η αποζημίωση των αγροτών και η προστασία των εθνικών πάρκων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT