Σεπόλια: Η έφοδος στη δομή ανηλίκων

Το παρελθόν των αντιδράσεων, ο σφετερισμός των ακροδεξιών και η εισαγγελική έρευνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιούλιο η είδηση ότι στην Πετρούπολη επρόκειτο να στεγαστεί δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε ξενοφοβικές αντιδράσεις και επεισόδια έξω από το κτίριο. Η εγκατάσταση της δομής τελικά δεν προχώρησε. Τότε το Εθνικό Μέτωπο, ένα ακροδεξιό κόμμα με ισχνό εκλογικό αποτύπωμα (συγκέντρωσε ποσοστό 0,06% στις βουλευτικές εκλογές του 2023) πανηγύρισε για το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι μέλη του από τη Δυτική Αθήνα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων στο πλευρό των κατοίκων. «Η αντίσταση στη μετατροπή της πατρίδας και της κοινωνίας μας σε σκουπιδότοπο μεταναστών είναι ζήτημα επιβίωσης», έγραψαν, ενώ έκαναν λόγο για «δυναμικές αντιδράσεις» οι οποίες ανέκοψαν «το εξάπλωμα της αντικατάστασης πληθυσμού».

Την περασμένη Κυριακή, περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στον χώρο, προκάλεσαν φθορές και χτύπησαν φιλοξενούμενους.

Σε εκείνο το κείμενο αναφερόταν και άλλη αντίστοιχη δομή, που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια από την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση στα Σεπόλια. Την περασμένη Κυριακή, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, εκ των οποίων ορισμένοι φαίνεται ότι κρατούσαν και καδρόνια, εισέβαλαν στη δομή των Σεπολίων, προκάλεσαν φθορές και χτύπησαν φιλοξενούμενους. Για το περιστατικό κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων και έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Με την υπόθεση ασχολείται και το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της αστυνομίας. Πριν από την εισβολή είχε σημειωθεί διαπληκτισμός μεταξύ δύο φιλοξενουμένων της δομής στην πιλοτή του κτιρίου. Οι υπεύθυνοι της δομής κάλεσαν την αστυνομία και μεταφέρθηκαν στο τοπικό τμήμα οι δύο ανήλικοι μαζί με έναν εργαζόμενο που τους συνόδευσε. Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ομάδα 20 ατόμων πραγματοποίησε έφοδο στη δομή. Μέρος των επεισοδίων που ακολούθησαν έχει καταγραφεί σε βίντεο τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών, ενώ αναζητείται η ταυτότητα των ανθρώπων που συμμετείχαν.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η πιθανότητα επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου. Αντιδράσεις υπήρχαν ήδη από το 2017, προτού εγκατασταθεί σε αυτή την πολυκατοικία η δομή. Τότε είχε στείλει εξώδικο προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός. Χαρακτήριζε την υπό διαμόρφωση δομή ως «άτυπο hot spot» για τη διαμονή «λαθρομεταναστών». Την αντίθεσή του στη δημιουργία της δομής είχε εκφράσει το 2021 και ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Εκείνη την περίοδο φέρεται να είχαν γίνει και καταγγελίες προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα από ανθρώπους οι οποίοι υποστήριζαν ότι η δομή δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Το κέντρο στα Σεπόλια λειτουργεί από το 2021 και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 30 παιδιών. Διαθέτει δύο φύλακες όλο το 24ωρο και οι περισσότεροι ανήλικοι που βρίσκονται εκεί είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Από τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζεται ότι σε αυτού του τύπου τις δομές στόχος είναι να επιτευχθεί η ένταξη των φιλοξενουμένων με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Σε νέα ανακοίνωσή του το Εθνικό Μέτωπο ανέφερε ότι μέλη του βρέθηκαν στα Σεπόλια δύο ημέρες μετά τα επεισόδια για να διανείμουν υλικό και να «εκφράσουν την υποστήριξή τους στις δράσεις αντίδρασης», όπως αποκάλεσαν την εισβολή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT