Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι ΑΠΕ πρέπει να ανεβάσουν στροφές

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι ΑΠΕ πρέπει να ανεβάσουν στροφές

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράγουν το 46% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, από το σημερινό 30% (2023), με τριπλασιασμό των φωτοβολταϊκών και διπλασιασμό των αιολικών.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Α. Παζιώνης

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράγουν το 46% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, από το σημερινό 30% (2023), με τριπλασιασμό των φωτοβολταϊκών και διπλασιασμό των αιολικών. Η κυριαρχία της Κίνας έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της συμβολής της το 2030. Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν, με την Ινδία να έπεται υπερδιπλασιάζοντας τη συμβολή της από το 2023. Με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050, οι ΑΠΕ θα πρέπει να διπλασιαστούν από το αναμενόμενο, αγγίζοντας το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Ανάγκη επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια

Σήμερα η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύει μόνο το 2,5% των συνολικών κεφαλαιουχικών της δαπανών σε καθαρή ενέργεια.

Από το 2018, τα ετήσια έσοδα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου αγγίζουν τα 3,5 τρισ. δολάρια. Περίπου το 50% αυτών αφορά φόρους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά επανεπενδύσεις, επιστροφή στους μετόχους ή χρησιμοποιείται για αποπληρωμή χρέους. Εάν οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, απαιτείται το 50% των επενδύσεών τους έως το 2030 να προορίζεται για καθαρή ενέργεια.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι ΑΠΕ πρέπει να ανεβάσουν στροφές-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT