Το «Αλεξάνδρα» χωρίς απογευματινά χειρουργεία

Το «Αλεξάνδρα» χωρίς απογευματινά χειρουργεία

Οι μαίες αποφάσισαν αποχή μέχρι νεωτέρας, καθώς παραμένουν απλήρωτες για τη συμμετοχή τους σε αυτά από τον περασμένο Απρίλιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείνουν» μέχρι νεωτέρας τα απογευματινά χειρουργεία του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Οι μαίες του νοσοκομείου, που είναι απαραίτητο κομμάτι της χειρουργικής ομάδας καθώς εργαλειοδοτούν τους χειρουργούς και βοηθούν τους αναισθησιολόγους, αποφάσισαν να απέχουν από τα απογευματινά χειρουργεία διαμαρτυρόμενες για το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τη συμμετοχή τους σε αυτά. Με αυτό το δεδομένο, έως και χθες το απόγευμα δεν είχε προγραμματιστεί κανένα απογευματινό χειρουργείο για την προσεχή εβδομάδα.

Η εμπλοκή στις πληρωμές δεν αφορά μόνο τις μαίες αλλά όλο το προσωπικό που συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία και χρονολογείται από τις 2 Απριλίου 2024, ημερομηνία που ξεκίνησαν τα εν λόγω χειρουργεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Η απάντηση που έχουν λάβει γιατροί και μαίες από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου είναι ότι δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ένα ειδικό λογισμικό για να μπορεί να υπολογίζεται η αμοιβή που αναλογεί σε κάθε μέλος της χειρουργικής ομάδας. Eργαζόμενοι στο νοσοκομείο αναφέρουν πάντως ότι στο διασυνδεόμενο με το «Αλεξάνδρα» νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», στο οποίο επίσης δεν έχει εγκατασταθεί το λογισμικό, το πρόβλημα έχει λυθεί προσωρινά με τον υπολογισμό μέσω excel των αμοιβών. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο εισπράττει κανονικά την αποζημίωση για τις επεμβάσεις που τελούνται το απόγευμα από τους ασθενείς.

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» πραγματοποιούνταν έως τώρα από τις δύο μαιευτικές χειρουργικές κλινικές τρία με τέσσερα απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα. Για μια γυναίκα που θα κριθεί ότι χρειάζεται επέμβαση, η αναμονή για τα μη έκτακτα περιστατικά κατά την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου μπορεί να φτάσει, σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, έως και το έτος. Ο κίνδυνος από την τωρινή εμπλοκή στις πληρωμές των χειρουργικών ομάδων είναι να δημιουργηθεί μια δεύτερη λίστα αναμονής, αυτή τη φορά για τις γυναίκες που επιλέγουν να χειρουργηθούν το απόγευμα.

Δωρεάν επεμβάσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, σε έναν μήνα θα έχουν ξεκινήσει και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν από τα μέσα Νοεμβρίου και θα αφορούν πολίτες που είναι στη σχετική λίστα αναμονής για πάνω από 4 μήνες, με σειρά προτεραιότητας. Οι ασθενείς που προκρίνονται να χειρουργηθούν δωρεάν το απόγευμα θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα στην ενιαία λίστα χειρουργείου περίπου 65.000 άτομα, εκ των οποίων η πλειονότητα, 50.000, περιμένει μεταξύ 4 μηνών και ενός έτους. Συνολικά στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν 37.500 δωρεάν επεμβάσεις τις απογευματινές ώρες, καθώς αυτός είναι ο αριθμός που επιτρέπουν οι πόροι που θα διατεθούν. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η ενιαία λίστα χειρουργείων έχει φέρει σημαντική βελτίωση. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε τα περισσότερα διενεργηθέντα χειρουργεία στην ιστορία του ΕΣΥ. Η λίστα έχει μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες και τώρα, με τα απογευματινά χειρουργεία και τα δωρεάν που θα γίνουν, θα έχουμε σχεδόν μηδενισμό της λίστας άνω του ενός έτους. Αρα, πρόοδος ως προς τα χειρουργεία έχει υπάρξει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT