Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Στην Ολομέλεια ΣτΕ η διαρροή

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Στην Ολομέλεια ΣτΕ η διαρροή

Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου προσέφυγε κατά του προστίμου για το «email gate»

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αναμένει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το αποκαλούμενο «email gate» σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων Ελλήνων λίγο πριν από τις ευρωκεκλογές του 2024, η πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του προστίμου που επιβλήθηκε στην ίδια για την υπόθεση. Η συζήτηση της προσφυγής έχει προσδιοριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου 2025, ενώπιον μάλιστα της μείζονος Ολομελείας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Η υπόθεση κρίθηκε ιδιαίτερης σπουδαιότητας, αφού τα στοιχεία που διέρρευσαν είχαν αρχικώς καταχωρισθεί μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, δημιουργώντας «κραδασμούς» και θέτοντας σε αμφισβήτηση τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι απόδημοι θα μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο, εμφανίστηκαν στα social media δεκάδες καταγγελίες εις βάρος της τότε ευρωβουλευτού της Ν.Δ. για email που έλαβαν από την ίδια. Ακολούθησε «ντόμινο» εξελίξεων, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και τον γραμματέα αποδήμων της Ν.Δ. να οδηγούνται σε παραίτηση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που κατέληξε στην επιβολή προστίμου ύψους 40.000 ευρώ στην κ. Ασημακοπούλου και 400.000 ευρώ εις βάρος του υπουργείου Εσωτερικών που είχε την ευθύνη της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση της Αρχής και για την επιβολή προστίμου στη Νέα Δημοκρατία.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων φέρεται να αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την επιβολή προστίμου στη Ν.Δ. και στα δύο στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε όμως και τη Δικαιοσύνη, αφού άμεσα διετάχθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκαταρκτική εξέταση, με τον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη να ερευνά τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η εισαγγελική έρευνα βαίνει προς ολοκλήρωση και πολύ σύντομα ο εισαγγελέας θα καταλήξει στο εάν θα ασκήσει διώξεις και εις βάρος ποιων προσώπων.

Στο μεταξύ, η πρώην ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας επιμένει ότι δεν φέρει ευθύνη για το περιστατικό και σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάνει λόγο για έλλειψη αιτιολογίας της απόφασης της Αρχής Προστασίας, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο που της επιβλήθηκε είναι υψηλό.

Οι αγωγές

Στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αποκλείεται να παρέμβουν στη δίκη οι θιγόμενοι απόδημοι Ελληνες που έχουν έννομο συμφέρον στην υπόθεση και έχουν ήδη υποβάλει αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον του Δημοσίου.

Ο αριθμός των αγωγών έχει ξεπεράσει τις 250 με κάποιους να έχουν στραφεί και εις βάρος της πρώην ευρωβουλευτού για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, διεκδικώντας τη χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν. Κάθε ένας από τους αποδήμους ζητεί 20.000 ευρώ, με τα συνολικά διεκδικούμενα ποσά να αγγίζουν τα 5.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εκδίκαση των πρώτων αγωγών έχει προσδιοριστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου του 2025.

Η ώρα της «καμπάνας» έχει φτάσει και για τη Νέα Δημοκρατία, αφού η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην τελευταία συνεδρίασή της φέρεται να αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία την επιβολή προστίμου στο κόμμα, αλλά και στα δύο στελέχη που φέρονται να εμπλέκονται στη διαρροή των email. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», το στέλεχος που κατείχε τη θέση του γραμματέα αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας φέρεται ως το πρόσωπο που παρείχε τα στοιχεία των αποδήμων στην ευρωβουλευτή, τα οποία φέρεται να έλαβε μέσω αρχείου από την εφαρμογή Whats App από τον γραμματέα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαχείρισης κρίσεων, που με τη σειρά του φέρεται να το εξασφάλισε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για το υπουργείο, η Αρχή ήταν καταπέλτης στην απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Μάιο, σημειώνοντας στο σκεπτικό της ότι από την έρευνα προέκυψε πως «αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του εκτός υπουργείου, διακινήθηκε εκτός του υπουργείου». Αν και δεν διαπιστώθηκε τότε ο τρόπος διαβίβασης, «το γεγονός αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητα περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων, καθώς είναι βέβαιο ότι τα υφιστάμενα μέτρα παραβιάστηκαν και υπήρξε άνευ αδείας κοινολόγηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, τα οποία μάλιστα στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε περαιτέρω επεξεργασία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT