Στη Χίο η αναβληθείσα συνάντηση Λιμενικού – Tουρκικής Ακτοφυλακής

Στη Χίο η αναβληθείσα συνάντηση Λιμενικού – Tουρκικής Ακτοφυλακής

Πιο άμεση συνεργασία στον θαλάσσιο χώρο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Στις 12 Νοεμβρίου στη Χίο θα πραγματοποιηθεί εκτός νέου απροόπτου η αναβληθείσα τεχνική συνάντηση μεταξύ αξιωματικών του ελληνικού Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής. Η επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, η επιδείνωση –εκείνη την περίοδο– των διμερών σχέσεων είχε οδηγήσει στην αναβολή της συνάντησης.

Νεότερες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η συνάντηση προσδιορίστηκε για τις 12 Νοεμβρίου στη Χίο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των λιμενικών αρχών που βρίσκονται κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου με τους Τούρκους ομολόγους τους. Η ατζέντα θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν ζητήματα όπως είναι, για παράδειγμα, η ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την πάταξη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων αλλά και η δημιουργία διαύλων απευθείας επικοινωνίας μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο μέσω κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Συνάντηση των λιμενικών αρχών Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου στη Χίο – Ποιο το περιεχόμενο της ατζέντας.

«Εάν ένα ταχύπλοο αποπλεύσει από την Τουρκία, σε 9 λεπτά θα είναι στη Σύμη. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αμεσότερης συνεργασίας στο θαλάσσιο πεδίο», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Η ίδια πηγή ενημέρωσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του Νοεμβρίου και η επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξάλλου, με αφορμή την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ταχύπλοα του Λιμενικού είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Στυλιανίδη – Γερλίκαγια.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα μεγάλη είναι η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με δύο αλλοδαπούς μετανάστες να ανασύρονται νεκροί από ναυάγιο στη Σάμο. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 το βράδυ της Κυριακής, με τη βάρκα με τους μετανάστες να ανατρέπεται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το σκάφος του Λιμενικού διέσωσε 22 άτομα από τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Υεμένη, ενώ ανέσυρε από τη θάλασσα δύο σορούς. Σε περιστατικό με καταδίωξη δουλεμπόρων από το Λιμενικό χθες το μεσημέρι ανοικτά της Κω τραυματίστηκαν ελαφρά δύο στελέχη του Λιμενικού και βαρύτερα δουλέμπορος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω για νοσηλεία. Στην Κάρπαθο πρόλαβαν να αποβιβαστούν 86 μετανάστες από τη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και το Ιράκ, με τους 6 διακινητές να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται έπειτα από καταδίωξη κοντά στη Ρόδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT