Δωρεάν «λίφτινγκ» σε πολυκατοικίες

Πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αιγάλεω για δέκα κτίρια, με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης

Εως δέκα πολυκατοικίες στο Αιγάλεω πρόκειται να ανακαινιστούν, με το 100% των εξόδων να καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο είναι – και μάλιστα αφορά έναν δήμο με γερασμένο και μέτριας ποιότητας απόθεμα κτιρίων. Η επιλογή των πολυκατοικιών θα γίνει με μια σειρά κριτηρίων, ενώ οι συμμετέχοντες ιδιοκτήτες θα πρέπει να δεσμευτούν να μην αυξήσουν τα ενοίκια, να μη δώσουν σε βραχυχρόνια μίσθωση ή να μην πουλήσουν τα διαμερίσματα για τουλάχιστον μία τετραετία, μια και στόχος του προγράμματος είναι και να συμβάλει στην προσφορά προσιτής κατοικίας, αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Rock the Block» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αιγάλω με εταίρους-κλειδιά από την ακαδημαϊκή κοινότητα («Δημόκριτος», ΑΠΘ και Πάντειο), την ιδιωτική πρωτοβουλία (SYMBOLO, AREA) και την κοινωνία των πολιτών (Οργάνωση ΓΗ, «Οχι Παίζουμε», InCommOn, Urbana). Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο European Urban Initiative – Innovative Action και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι ενεργειακές, αισθητικές και λειτουργικές, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν ή να προπληρώσουν τίποτα.

Το πρόγραμμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες. «Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί 100% η συνολική ανακαίνιση των πολυκατοικιών. Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι ενεργειακές, να αφορούν το πρασίνισμα των όψεων και των δωμάτων, αλλά και παρεμβάσεις αισθητικές, λειτουργικές. Οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν ή να προπληρώσουν τίποτα», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. «Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικής αλλά και προσιτής κατοικίας για όσους κατοικούν ήδη εκεί. Επειδή η αναβάθμιση είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, αυτοί θα πρέπει να δεσμευτούν σε τέσσερα πράγματα: όσοι ενοικιάζουν ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να κρατήσουν το ενοίκιο σταθερό όσο κρατούν οι εργασίες αναβάθμισης και προσιτό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Προσιτό θα πρέπει να είναι το ενοίκιο και για όσους έχουν ένα διαμέρισμα σήμερα κλειστό και το μισθώσουν μετά τις παρεμβάσεις. Επίσης, απαγορεύεται για το ίδιο διάστημα να μισθωθούν οι ιδιοκτησίες βραχυπρόθεσμα (λ.χ. Airbnb) ή να πουληθούν».

«Πρόκειται για το μόνο πρόγραμμα στο οποίο επωφελείται ένα ολόκληρο κτίριο και όχι μόνο ένα νοικοκυριό», εξηγεί η κ. Στεφανία Γυφτοπούλου, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος και project manager του έργου. «Επίσης, προϋπόθεση είναι η συνεργασία τόσο με τους άλλους ιδιοκτήτες, γιατί πρέπει να αιτηθείς συλλογικά ως πολυκατοικία, όσο και με τους φορείς του προγράμματος, καθώς οι παρεμβάσεις δεν είναι προσχεδιασμένες αλλά θα διαμορφωθούν ειδικά για κάθε κτίριο, έπειτα από συζήτηση με τους ιδιοκτήτες και ενοίκους του. Ακόμα μια ιδιαιτερότητα είναι ότι οι παρεμβάσεις θα είναι ολοκληρωμένες, δηλαδή δεν θα αφορούν μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά θα έχουν και κοινωνική διάσταση, συμπεριλαμβάνοντας και την κλίμακα της γειτονιάς».

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες (στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Αιγάλεω και στο www.rocktheblock.gr). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου – η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί τη συνδρομή κάποιου ειδικού επαγγελματία (λ.χ. δικηγόρου, μηχανικού). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων για την επιλογή των πολυκατοικιών που θα μοιραστούν 1 εκατ. ευρώ (περίπου 100.000 ευρώ ανά κτίριο). «Υπάρχουν κάποια τυπικά κριτήρια, για παράδειγμα ότι το κτίριο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις ιδιοκτησίες και τυχόν αυθαιρεσίες να έχουν “τακτοποιηθεί”. Ολα τα κριτήρια αναγράφονται στην πρόσκληση», εξηγεί ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλες τις πολυκατοικίες, συναντήσεις με τους κατοίκους τους και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων, ώστε να δημιουργηθεί ένα «προφίλ» της κάθε αίτησης αναφορικά τόσο με την κατάσταση του κτιρίου όσο και με την κοινωνική κατάσταση των νοικοκυριών. «Στόχος είναι να επιλεγεί ένα “μείγμα” πολυκατοικιών στις οποίες θα εφαρμοστεί μεγάλη ποικιλία λύσεων. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα είναι πιλοτικό – η γνώση που θα αποκτηθεί θα «μεταφερθεί» στους συνεργαζόμενους δήμους Παρισίου, Νάπολης και Γιοζεφβάρος στη Βουδαπέστη», λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης. Θα ακολουθήσει η επιλογή έως 10 κτιρίων στα οποία το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έως το 2027.

Δύο υπηρεσίες

Παράλληλα, ο Δήμος Αιγάλεω θα δημιουργήσει δύο υπηρεσίες: ένα «Γραφείο στέγασης», το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες γενικές πληροφορίες για τα τρέχοντα στεγαστικά θέματα (ενοίκια, νομοθεσία, προστασία ενοικιαστών), εξειδικευμένες συμβουλές για τα δικαιώματα των κατοίκων, εξειδικευμένες συμβουλές για το νομικό πλαίσιο των πολυκατοικιών και άλλα. Και έναν «Κόμβο Συν-διαβίωσης», μέσω του οποίου θα διεξάγονται διάφορα συμμετοχικά εργαστήρια (διαχείριση απορριμμάτων, καθημερινές συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας / νερού, διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων, πράσινες κατοικίες) και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT