Δίκη Πισπιρίγκου: Yποξία «δείχνει» για τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης

Δίκη Πισπιρίγκου: Yποξία «δείχνει» για τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης

«Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα. Στην ασφυξία βρίσκουμε… ό,τι έχουμε βρει εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο παθολογοανατόμος. Διαμαρτυρίες της κατηγορουμένης

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποξία χαρακτήρισε το κυριότερο εύρημα στην περίπτωση του θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, που γνωμάτευσε και για τα δύο νεκρά παιδιά της οικογένειας, στο πλαίσιο του ιατροδικαστικού πορίσματος των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα.

Στην περίπτωση της Μαλένας, ο μάρτυρας απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, κυρίως επειδή το παιδί παρακολουθούνταν από μόνιτορ, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε και τη δηλητηρίαση. «Μια αιτία για δημιουργία κενοτοπιώδους εκφύλισης θα ήταν ας πούμε η δηλητηρίαση, που απαιτεί τοξικολογική εξέταση. Εμένα σε γνώση μου περιήλθε ότι η πρώτη τοξικολογική ήταν αρνητική γενικώς. Εχει καλύψει πολύ μεγάλο φάσμα από τα συνήθη δηλητήρια. Αποκλείω φάρμακο δηλαδή», είπε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση της προέδρου της έδρας σχετικά με τις διαφορές υποξίας, ανοξίας και ασφυξίας και τα σημάδια που αφήνει η τελευταία, ο μάρτυρας απάντησε: «Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα. Στην ασφυξία βρίσκουμε… ό,τι έχουμε βρει εδώ. Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο. Σε περιπτώσεις ασφυξίας πρώτα, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

Κατά τον μάρτυρα, από τις τομές που έγιναν στο ήπαρ προκύπτει καθολική κενοτοπιώδης εκφύλιση των κυττάρων. «Δεν υπήρχε ούτε ένα κύτταρο υγιές. Εγραψα καθολική, όχι εκτεταμένη. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Αγαπητός γράφει εκτεταμένη, είναι θέμα διατύπωσης. Οταν υπάρχει εκφύλιση στο 60-70% είναι εκτεταμένη, αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την καθολική. Μπορεί ο κ. Αγαπητός κάποια από τα κύτταρα που δεν ήταν εντελώς κενοτοπιώδη να μη τα λογάριασε ως τέτοια».

Ο μάρτυρας εξέφρασε πλήρη διαφωνία με τους ισχυρισμούς του παθολογοανατόμου Μανώλη Αγαπητού και του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά. «Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να το προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος», επέμεινε.

Διαμαρτυρίες Πισπιρίγκου

Μιλώντας για το εύρημα του έντονου πνευμονικού οιδήματος, ο παθολογοανατόμος εξήγησε πως αυτό μπορεί να συμβεί από κάποιο χρόνιο νόσημα ή από κάποιο οξύ συμβάν, όπως η ασφυξία. Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το εάν είχε μιλήσει με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε συντάξει την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, που απέδιδε τον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη σε ηπατική ανεπάρκεια, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

«Είχα μιλήσει με τους εντολείς μου, τους Καρακούση και Καλόγρηα. Είχα την εικόνα ενός παιδιού με λευχαιμία στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, που έφαγε και σουβλάκι και μπαμ πέθανε ξαφνιάζοντας τους πάντες», είπε ο μάρτυρας, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να ρωτάει από το εδώλιο φανερά φορτισμένη: «Το έφαγε το σουβλάκι, από πού το μάθατε κύριε Ευτυχιάδη; Ποιος σας είπε τέτοια πράγματα;». Η κατηγορουμένη επέμεινε στην ερώτησή της με την πρόεδρο της έδρας να την ανακαλεί στην τάξη.

Πρ.: Αν είχατε αναλάβει την ιστολογική στη θέση του κ. Αγαπητού, θα σας προβλημάτιζε ότι δεν είχατε τον εγκέφαλο; Θα ζητούσατε και εγκέφαλο;

Μαρ.: Πρακτικά δεν θα έλεγα γιατί δεν τον έχω. Γιατί υποξία θα έδινε και ο εγκέφαλος. Ο ιατροδικαστής τον έχει δει και βλέπει το οίδημα.

Πρ.: Αυτά τα ευρήματα τι σας δείχνουν; Ανοξία ή υποξία;

Μαρ.: Μιλάμε για υποξία που περιλαμβάνει όλο το φάσμα. Οταν λες για ανοξία περιορίζεις το πεδίο. Από τα ευρήματα μόνο αυτά δεν μπορούμε να κατασταλάξουμε.

Πρ.: Τα πλακίδια έτσι όπως τα είδατε δείχνουν υποξία και αποκλείουν παθολογικά αιτία;

Μαρ.: Τα ευρήματα δείχνουν υποξία που μπορεί να έχει και παθολογικά αίτια. Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε και ανοξία. Τα ευρήματα στη Μαλένα συνάδουν και με καρδιολογικά προβλήματα αλλά… δεν υπάρχει η καθολική στεάτωση του ήπατος, όπως έχουμε εδώ.

Ο παθολογοανατόμος υποστήριξε ότι η ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου δεν μπορεί να σταθεί. «Οι ιατροδικαστές μου είπαν ότι δεν βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα, όπως κώμα ή βαρύ ίκτερο. Δεν είναι όπως η καρδιά, που παθαίνω ανακοπή τώρα, πέφτω κάτω και πεθαίνω μπροστά σας. Δεν θα συμβεί αυτό από την κεραυνοβόλο ηπατική ανεπάρκεια. Με το δεδομένο ότι συζητάμε για αιφνίδιο θάνατο, δεν μπορεί να σταθεί η ηπατική ανεπάρκεια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT