Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές

Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές

Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρακολουθεί την εξέλιξη του μεγέθους των πεταλούδων τον τελευταίο αιώνα. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μείωση της τροφής και συνεπώς στον θάνατο ή τη μετανάστευσή τους σε άλλες περιοχές

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ζωολογικό κήπο έξω από την Αθήνα, πολύχρωμες πεταλούδες πιπιλίζουν τον χυμό από φέτες πορτοκαλιού. Είναι ασφαλείς εκεί, καθώς το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα συνιστά απειλή για τους πληθυσμούς των εντόμων αυτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη, η ζωή για τις πεταλούδες στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στη χώρα μας ζουν περίπου 237 είδη πεταλούδας.

Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές-1
Reuters

Eξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνια, οι περίοδοι ανθοφορίας είναι μικρότερες και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και οι πεταλούδες μπορεί να γίνουν μικρότερες.

Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές-2
Reuters

Το πρόβλημα είναι ορατό παγκοσμίως. Στο Μεξικό και στη Βρετανία, ο αριθμός ορισμένων ειδών πεταλούδας μειώθηκε απότομα.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Αναγνωστέλλη, «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες, που εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος για να εκτελέσουν βασικές δραστηριότητες όπως το ζευγάρωμα και η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η σίτιση».

Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές-3
Reuters

Ως μέλος του ερευνητικού προγράμματος «Meiosis» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης εξετάζει μαζί με άλλους επιστήμονες στοιχεία όπως η μέτρηση του σωματικού βάρους άνω των 50.000 δειγμάτων πεταλούδας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο για την απόκριση του σώματος των πεταλούδων στην κλιματική αλλαγή.

Κλιματική αλλαγή: Οι πεταλούδες της Ελλάδας άρχισαν να πεινάνε – Και γίνονται όλο και πιο μικρές-4
Reuters

Εξηγεί ότι η ζέστη αναγκάζει τις πεταλούδες να πετάξουν σε πιο δροσερά μέρη, στα οποία όμως υπάρχει λιγότερη τροφή. Και η αύξηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνει την πρόσβαση των εντόμων αυτών σε τροφή, καθώς χάνονται χιλιάδες στρέμματα με λιβάδια.

«Εάν αυτά τα φυτά καίγονται, υπάρχει κίνδυνος άμεσης θνησιμότητας για τις προνύμφες και ίσως να μην έχουμε πεταλούδες ενήλικες για αναπαραγωγή, καθώς αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές», λέει ο Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT