Ρόδος: 500 μετανάστες κατασκήνωσαν στο κέντρο της πόλης
ρόδος-500-μετανάστες-κατασκήνωσαν-στο-κ-563287420

Ρόδος: 500 μετανάστες κατασκήνωσαν στο κέντρο της πόλης

Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων 48ωρης κράτησης εντός του νησιού, στις οποίες θα παραμένουν μέχρι να οδηγηθούν σε δομές στην ενδοχώρα

Αλεξία Καλαϊτζή
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε πάρκα και πλατείες στη Ρόδο περιμένοντας να ταυτοποιηθούν και να μεταφερθούν έπειτα σε δομές φιλοξενίας. 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο αριθμός τους φτάνει τους 500 και πρόκειται για αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα διά θαλάσσης από την Τουρκία. 

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους ταυτοποιούμε και να τους οδηγούμε σε δομές που υπάρχουν εκτός Ρόδου, ανάλογα και με το πού μπορούν να τους δεχθούν», σημείωσε ο Πέτρος Βασιλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ν. Αιγαίου, μιλώντας στην «Κ». Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου 200 άτομα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και αύριο θα γίνει η μεταφορά τους σε δομές. Τα άτομα έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο που γειτνιάζει με το κέντρο κράτησης. 

Ρόδος: 500 μετανάστες κατασκήνωσαν στο κέντρο της πόλης-1
Ενας πρόχειρος μίνι καταυλισμός μεταναστών στήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ρόδου, δίπλα από το κτίριο του Ταχυδρομείου/ Φωτ: ΙΝΤΙΜΕ

Τους τελευταίους εννέα μήνες, οι ροές είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το ποσοστό αυτό στο Νότιο Αιγαίο ανέρχεται στο 30%. «Μας ανησυχεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, πηγές του δήμου και της αστυνομίας σημειώνουν πως το προσωπικό δεν επαρκεί για τη διαχείριση του αυξημένου αριθμού μεταναστών. 

Ρόδος: 500 μετανάστες κατασκήνωσαν στο κέντρο της πόλης-2
Σκηνές στο κέντρο της πόλης, στον δρόμο που οδηγεί στο Μανδράκι και ειδικότερα στο κτίριο όπου στεγάζεται το δημαρχείο/ Φωτ: ΙΝΤΙΜΕ

Στη Ρόδο δεν υφίσταται κέντρο υποδοχής μεταναστών, ωστόσο ο δήμος έχει ετοιμάσει έναν προσωρινό χώρο υποδοχής στο λιμάνι, που κατά τη διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει ως υπνωτήριο για 1-2 νύχτες, για περίπου 100 άτομα.

Το υπνωτήριο διαθέτει σκηνές και σύμφωνα με πηγές του δήμου έχει λάβει έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι παρότι ο χώρος διαθέτει κλειστό κύκλωμα καμερών, δεν μπορεί να φιλοξενήσει κάποιους από τους μετανάστες που καταλύουν σε σκηνές την παρούσα στιγμή, γιατί δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιο υπουργείο θα αναλάβει τη φύλαξή του. 

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν πως ο χώρος κρίνεται πλήρως ακατάλληλος για φιλοξενία ενώ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων 48ωρης κράτησης εντός του νησιού, στις οποίες θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να οδηγηθούν σε δομές στην ενδοχώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, σήμερα μεταφέρθηκαν ήδη 250 και αύριο θα μεταφερθεί αντίστοιχος αριθμός ώστε η κατάσταση στο νησί να βελτιωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT