Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Οι αξίες της ψυχικής δύναμης

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Οι αξίες της ψυχικής δύναμης

«Δείξτε στον κόσμο τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκινητική βραδιά έγινε χθες η πέμπτη απονομή του ετήσιου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Ροτόντα, το ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Παραλήπτες του βραβείου φέτος ήταν ο οργανισμός Special Olympics και ο πρόεδρός του Τίμοθι Σράιβερ – μια επιλογή των διοργανωτών, που τόνισε τις αξίες της ανθρωπιάς, της συμπερίληψης και της ψυχικής δύναμης.

Ο οργανισμός, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση παγκοσμίως για παιδιά και ενηλίκους με νοητικές αναπηρίες, δημιουργήθηκε από τη μητέρα του κ. Σράιβερ, Γιουνίς Κένεντι-Σράιβερ, αδελφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, τη δεκαετία του 1960. Η ιδέα ξεκίνησε όταν εκείνη κάλεσε παιδιά και τις οικογένειές τους στην πισίνα της, για να τους μάθει να κολυμπάνε. «Ελεγε “ήθελα απλά να τους δείξω ότι μπορούσαν να το κάνουν”», σημείωσε ο κ. Σράιβερ χθες.

Τώρα έχει εξελιχθεί σε 50.000 αθλητικές οργανώσεις των Special Olympics παγκοσμίως τον χρόνο, εξήγησε. «Σε χώρες, επαρχίες, γειτονιές, ακόμη και σε προσφυγικά camps – όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μεγαλειώδεις, όλοι μας έχουμε ένα ξεχωριστό δώρο», τόνισε.

Αποδέχθηκε το βραβείο σαν μια νίκη των αθλητών των Special Olympics. «Νίκησαν τις διακρίσεις, την αλαζονεία και την απόγνωση», σημείωσε, «οι μέρες που κάποιοι κερδίζουν εις βάρος άλλων, που κερδίζει η περιφρόνηση, πρέπει να τελειώσουν». Οι Special Olympics δεν αποτελούν φιλανθρωπικό οργανισμό, αλλά κίνημα, είπε, «που επουλώνει τους διαχωρισμούς». «Δείξτε στον κόσμο», προέτρεψε τους αθλητές, «τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος».

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» απονεμήθηκε φέτος στον οργανισμό Special Olympics και στον πρόεδρό του Τίμοθι Σράιβερ.

Νωρίτερα, ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, ανέφερε ότι την πρώτη φορά που παρακολούθησε αγώνες της διοργάνωσης, τον κατέκλυσε το αίσθημα της ενότητας και του σεβασμού. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τους ανθρώπους, υπογράμμισε. «Το ανθρώπινο ον γίνεται άνθρωπος όταν συνδέεται με άλλους», τόνισε.

Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Οι αξίες της ψυχικής δύναμης-1
«Νίκησαν τις διακρίσεις, την αλαζονεία και την απόγνωση», σημείωσε για τους αθλητές ο κ. Σράιβερ παραλαμβάνοντας το βραβείο. [INTIME NEWS]

«Φέτος το βραβείο “Θεοφανώ” εστιάζει στον άνθρωπο», είπε στην ομιλία του ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος, ενώ δήλωσε στην «Κ» ότι χρειάζεται χρόνο για να αντιληφθεί κανείς πόση δύναμη έχουν οι συγκεκριμένοι αθλητές. «Ατομα που συνεχίζουν να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας, μπορούν να μας διδάξουν τόσα μαθήματα για τη δύναμη, για τη χαρά της ζωής», ανέφερε.

Ο Αγης Διακόπουλος, αθλητής της καλαθοσφαίρισης στους Special Olympics Hellas, ο οποίος συμπαρουσίασε τη χθεσινή εκδήλωση με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, τόνισε τη σημασία των αγώνων. «Αθλούμαστε, αγωνιζόμαστε, μαθαίνουμε να ξεπερνάμε τα όριά μας, μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε δράσεις σαν αυτήν και αυτό μας γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση», είπε. Αγαπημένος του μπασκετμπολίστας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. «Γιατί παίζει πολύ καλό μπάσκετ και είναι πάντα ευγενικός».

Το βραβείο στοχεύει στην επίτευξη της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς με έμφαση στο τι μας ενώνει, ανέφερε χθες ο κ. Παπαχελάς. Ξεπερνάει τα όρια της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Η τελετή απονομής ολοκληρώθηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με παράσταση από χορεύτριες της ομάδας Wolves και αθλητριών των Special Olympics. Οταν τελείωσε, οι αθλήτριες έλαβαν ξανά τις θέσεις τους. Με πλατύ χαμόγελο, άρχισαν να χειροκροτούν η μια την άλλη και να αγκαλιάζονται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT