Για δεύτερη φορά σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Για δεύτερη φορά σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Τα κρούσματα της ευλογιάς που εντοπίστηκαν επέβαλαν εκ νέου τη λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ακριβώς την εποχή που κλείνονται τα συμβόλαια για τις εξαγωγές μικρών αμνοεριφίων από την Ελλάδα σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, επιβλήθηκε η απαγόρευση σφαγής για τα μικρά ζώα, λόγω της ευλογιάς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα σε δέκα ημέρες, όμως, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για μια δεύτερη καταστροφή μετά τις απώλειες από την πανώλη των αιγοπροβάτων και τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι. Ο αριθμός των αιγοπροβάτων που οδηγήθηκαν στο σφαγείο το 2024 (έως τέλος Σεπτεμβρίου) σε σύγκριση με τις σφαγές το 2023 είναι σημαντικά μειωμένος, γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία.

Προς το παρόν, πάντως, παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν η επάρκεια ή οι τιμές. Την ίδια στιγμή, το αιγοπρόβειο γάλα για την παρασκευή γιαουρτιού και φέτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από παστερίωση εφόσον ο ιός δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη».

Τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς εμφανίστηκαν φέτος τον Αύγουστο σε μονάδες στην Ανατολική Μακεδονία, ενώ η ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί από το 2013 στην Ελλάδα. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να διατηρηθεί ο ιός στο δέρμα ενός νεκρού ζώου έως και έξι μήνες μετά. Εχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, εκ των οποίων οι 81 σε περιοχές του Εβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής, σε εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε., έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα. Ακόμη ερευνάται με ποιον τρόπο ο ιός από τις μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είχε εντοπιστεί τους δύο τελευταίους μήνες, μεταπήδησε σε μονάδες στην Κορινθία και στη Μαγνησία, ωστόσο, το γεγονός αυτό χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου και οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβάλει την απαγόρευση.

«Λόγω της πανώλης, το καλοκαίρι, περίπου 50.000-60.000 παραγωγικά ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή και αυτά έλλειψαν από τους κτηνοτρόφους και τις φάρμες», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) Δημήτρης Μόσχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΣΕΚ έχει λάβει από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου το 2023 σφαγιάστηκαν 410.000 αμνοερίφια και το ίδιο δίμηνο το 2024 μόνο 130.000. «Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, το οποίο μάλιστα δεν μπορεί άμεσα να αναπληρωθεί. Αντιθέτως, τα έξοδά τους αυξάνονται γιατί πρέπει να καλύψουν για περισσότερο χρονικό διάστημα τη διατροφή των ζώων τους», επισημαίνει.

Παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν η επάρκεια ή οι τιμές – Σε 10 ημέρες θα επανεξεταστούν οι απαγορεύσεις στις «καθαρές» περιοχές, δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Οι εξαγωγές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την εποχή, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκομένους και βέβαια τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, είναι ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι σφαγές για τα αρνιά 4-7 κιλών που ζητάει η αγορά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι μια αγορά που έχει ανοίξει και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά. Εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουμε τη συγκεκριμένη αγορά και τώρα κινδυνεύουμε να τη χάσουμε αν συνεχιστεί η απαγόρευση», προσθέτει ο κ. Μόσχος.

«Είναι σημαντικό τα μικρά αυτά αρνιά να μη μείνουν για πολλές μέρες και αλλάξουν κατηγορία», επισημαίνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚ) Ιωάννης Φασουλάς, ο οποίος έχει μονάδα παραγωγής αλλά δραστηριοποιείται και στη μεταποίηση και στις εξαγωγές. Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν όσον αφορά τις ζωοτροφές, δεδομένου ότι δεν περιορίζεται η δυνατότητα ελεύθερης βόσκησης εξαιτίας της ευλογιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, τόνισε ότι ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και εφόσον επιτραπεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των περιφερειών, των διεπαγγελματικών οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του χθες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT