Δίκη Πισπιρίγκου – Θάνατος Μαλένας: Διαφωνία ιατροδικαστών για την ηπατική ανεπάρκεια

Δίκη Πισπιρίγκου – Θάνατος Μαλένας: Διαφωνία ιατροδικαστών για την ηπατική ανεπάρκεια

Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε μαζί με τον συνάδελφό του, Νίκο Καλόγρηα, προκειμένου να επανεξετάσει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αντίθεση με όσα ανέφερε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα περί ηπατικής ανεπάρκειας, σχετικά με τον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, βρίσκεται η τοποθέτηση του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της.

Ο ιατροδικαστής, που ανέλαβε έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, μαζί με το Νίκο Καλόγρηα, να επανεξετάσει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις των θανάτων των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας, Μαλένας και Ιριδας, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε μαζί με τον συνάδελφό του.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακούκη, στις περιπτώσεις ασφυξίας επηρεάζεται ο εγκέφαλος και θα έπρεπε να έχει εξεταστεί, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό του παθολογοανατόμου Ευτυχιάδη. «Θα θέλαμε να τον εξετάσουμε τον εγκέφαλο. Είναι από τα πρώτα όργανα που επηρεάζεται από την έλλειψη οξυγόνου. Μπορεί να είχε κάποιες ισχαιμικές περιοχές και νευρώσεις που θα βλέπαμε μόνο μικροσκοπικά. Μακροσκοπικά θα τις βλέπαμε σε εγκεφαλικό», είπε ο κ. Καρακούκης. Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τη συμφόρηση στον εγκέφαλο, ανέφερε ότι φαίνεται μακροσκοπικά, ενώ το οίδημα είναι εύρημα που μπορεί να βρεθεί σε πολλές αιτίες θανάτου.

Διάσταση απόψεων με Τσάκωνα

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ίδιου και του κ. Καλόγρηα, σχετικά με την ιατροδικαστική έκθεση της Χριστιάνας Τσάκωνα. «Επέμεινε σε αυτό που έγραψε. Το παιδί δεν είχε εικόνα για κάτι τέτοιο. Δεν είχε ηπατικό κώμα, ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Η ηπατική ανεπάρκεια έχει ένα παθολογοανατομικό υπόστρωμα. Το ήπαρ που περιέγραφε δεν είχε ούτε αλλοιώσεις! Θα έπρεπε να έχει διατρεχθεί πλήρως η αρχιτεκτονική του ήπατος. Θα έπρεπε να έχει για παράδειγμα κίρρωση ήπατος ή να είναι κατακίτρινο και μικρό. Πρέπει η αρχιτεκτονική του να μη μοιάζει με την αρχιτεκτονική του συκωτιού».

Σχολιάζοντας τη σημείωση της ιατροδικαστή Τσάκωνα περί «ωχρού και εύθρυπτου ήπατος», ανέφερε πως θα υποψιαζόταν με αυτά τα σημάδια μόνο κάποια ηπατίτιδα ελαφριάς μορφής. «Με αυτά τα δεδομένα είπαμε στην Τσάκωνα ότι δεν είναι ηπατική ανεπάρκεια. Διαφωνούσαμε. Ξέρουμε ότι από τον ιατρικό φάκελο είχε κάποιες γενικές πληροφορίες. Της θέσαμε εμείς την κατάσταση, ότι οι ηπατικοί δείκτες ήταν άριστοι, τι ηπατική ανεπάρκεια να έχει;» επέμεινε ο κ. Καρακούκης, συμπληρώνοντας πως η γιατρός Μπάκα στο νοσοκομείο, τους είπε ότι το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση.

Ο ιατροδικαστής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ραγδαία ηπατική ανεπάρκεια λέγοντας πως «το μόνο ραγδαίο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι η οξεία κιτρίνη ατροφία και πάλι όχι σε μια ημέρα και θέλει αιμορραγίες και αλλά πράγματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT