Απεργία στην ακτοπλοΐα: Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας θα έχει η ΠΝΟ – Η πρόταση των ακτοπλόων

Απεργία στην ακτοπλοΐα: Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας θα έχει η ΠΝΟ – Η πρόταση των ακτοπλόων

Η πορεία της απεργίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, εν όψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, για θεσμικά ζητήματα αναμένεται να έχει την Παρασκευή η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας για δεύτερο 48ωρο.

Τα πλοία της ακτοπλοΐας παραμένουν δεμένα από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/10 και ώρα 00:01 έως την Παρασκευή 25/10 στις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και λύσεις σε μια σειρά από θεσμικά ζητήματα. Επίσης ζητούν αυξήσεις της τάξης του 12%, ενώ οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει 3%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση, που προβλέπει αύξηση 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

Ο ΣΕΕΝ υποστηρίζει ότι για τα έτη 2023-2024 τα πληρώματα της επιβατηγού ναυτιλίας έλαβαν, αθροιστικά, συνολική αύξηση των αποδοχών τους άνω του 11%, ενώ πηγές της ΠΝΟ σημείωναν πάντως ότι από το 2010-2019 η αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις ήταν σε σύνολο 6,5%.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΠΝΟ, Μανώλη Τσικαλάκη, πέραν της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τις οποίες το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών έχει ζητήσει αύξηση 12%, υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες ναυτικούς. Αυτά είναι οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο ενώ ζητείται και η επανεξέταση του θέματος που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε/Γ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

Η πορεία της απεργίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, καθώς ακολουθεί και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT