Πυρά κατά δύο ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ για αυθαιρεσίες

Πυρά κατά δύο ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ για αυθαιρεσίες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο «αινιγματικές» ρυθμίσειςγια νομιμοποίηση παρανομιών σε δημόσια ακίνητα ή ακίνητα «δημοσίου ενδιαφέροντος» συμπεριέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Η πρώτη αφορά τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δημόσια ακίνητα ή ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και η δεύτερη, κτίρια εν μέρει νόμιμα και εν μέρει παράνομα, «επάνω στο κύμα». Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν την οργή του δημάρχου Αλίμου, που τις συνδέει με μια διαμάχη ετών γύρω από την (υποστηριζόμενη από την ΕΤΑΔ) νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών τριών γνωστών παραλιακών επιχειρήσεων, και καυστικά σχόλια από τον δήμαρχο Αθηναίων, σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Οι δύο ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα:

• Η πρώτη ρύθμιση (άρθρο 69) αφορά τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου στις περιοχές Ελληνικού, Αλίμου, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι σύμφωνες με το διάταγμα προστασίας της Αθηναϊκής Ριβιέρας (του 2004), χωρίς να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές, εφόσον διαθέτουν παλιές διαπιστωτικές πράξεις νομιμότητας από τον ΕΟΤ, μπορούν να διατηρηθούν ως έχουν και να επεκταθούν, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν το μέγεθος του κτιρίου σήμερα οφείλει να είναι το ίδιο με εκείνο της εποχής ΕΟΤ που χτίστηκε (ή μεσολάβησε κάποια… «δημιουργική» οικοδομικά περίοδος).

• Η δεύτερη ρύθμιση (άρθρο 70) επεκτείνει έτι περαιτέρω τη δυνατότητα νομιμοποίησης δημοσίων αυθαιρέτων επάνω σε αιγιαλούς και παραλίες, η οποία δόθηκε με νόμο του 2017 (ν. 4495). Οπως προβλέπει, κτίρια που είναι εν μέρει νόμιμα και εν μέρει παράνομα μπορούν να διατηρηθούν ολόκληρα, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστεί μόνο το παράνομο κομμάτι (γιατί θα επηρεαστεί στατικά και το νόμιμο). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διατυπώσεις της ρύθμισης, η οποία δεν αναφέρεται σε δημόσια ακίνητα, αλλά σε «ακίνητα δημοσίου ενδιαφέροντος», ένας πολύ διασταλτικός στην ερμηνεία του όρος.

Η πρώτη αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και η δεύτερη, κτίρια του Δημοσίου σε αιγιαλούς.

Οι ρυθμίσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλώντας στην Κεντρική Ενωση Δήμων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σχολίασε με καυστικό τρόπο: «Στη Βουλή συζητείται ακόμα μια ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ακούμε ωραία λόγια για την προστασία των πόλεων, όμως νομοθετούν υπονομεύοντας το μέλλον τους».

Ακολούθησε χθες ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος κατηγόρησε το υπουργείο ότι σκοπεύει να νομιμοποιήσει αυθαίρετα στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η πολεοδομία του δήμου έχει επιβάλει πρόστιμα 18 εκατ. ευρώ και έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από την κτηματική υπηρεσία. «Με τη ρύθμιση εξυπηρετούνται πλήρως οι γνωστοί καταπατητές της παραλίας του Αλίμου αλλά και όσοι έχουν παρανομήσει, εφόσον η ΕΤΑΔ θέλει να τους “διευκολύνει” και να τους “τακτοποιήσει”», λέει στην «Κ». Ο δήμος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαμάχη με την ΕΤΑΔ γύρω από τρία πολύ γνωστά παραλιακά καταστήματα, που έχουν μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες (και την υποστήριξη της ΕΤΑΔ για να τις νομιμοποιήσουν). Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΕΤΑΔ πρόσφατα εξουσιοδότησε τον παρανομούντα επιχειρηματία να προχωρήσει αντ’ αυτής στη νομιμοποίηση, την οποία «έκοψε» ο Δήμος Αλίμου. Αυθαίρετο είναι και εστιατόριο στην παραλία του Δήμου Ελληνικού, επίσης σε έκταση της ΕΤΑΔ.

«Ιδιάζουσα περίπτωση»

«Η πρόθεσή μας δεν είναι επ’ ουδενί να νομιμοποιήσουμε αυθαίρετες κατασκευές», απαντά στην «Κ» η Ηρώ Χατζηγεωργίου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσει μια ιδιάζουσα περίπτωση, γύρω από νομίμως υφιστάμενες κατασκευές, για τις οποίες υπάρχει νομικό κενό και διαφορετικές ερμηνείες».

Οσον αφορά την έτερη ρύθμιση, περί νομιμοποίησης εν μέρει παράνομων κτιρίων στον αιγιαλό, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υπογράμμιζαν χθες στην «Κ» ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα διευκρινιστεί ότι η ρύθμιση αφορά κτίρια τουλάχιστον 80% νόμιμα, τα οποία είναι σήμερα κενά (δηλαδή δεν εξυπηρετείται ιδιωτικό ενδιαφέρον).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT