Βγήκαν οι κουκούλες στη Novartis: Στο φως «Κελέση» και «Σαράφης»

Βγήκαν οι κουκούλες στη Novartis: Στο φως «Κελέση» και «Σαράφης»

Αρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis

Πράσινο φως άναψαν δύο οικονομικοί εισαγγελείς στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, ανοίγοντας τον δρόμο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε όσα πολιτικά πρόσωπα ενεπλάκησαν μέσα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις στην υπόθεση. Η Οικονομική Εισαγγελία για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια απάντησε θετικά στα αιτήματα των Αντώνη Σαμαρά, Aδώνιδος Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Στουρνάρα και πλέον είναι στη διάθεσή τους τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», ενώ έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους. Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση έχει τεθεί και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στο αρχείο.

Διπλός χαρακτηρισμός

Τα αιτήματα είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» δύο διαφορετικών εισαγγελέων, καθώς οι δύο μάρτυρες είχαν λάβει διπλό χαρακτηρισμό, δηλαδή ήταν προστατευόμενοι μάρτυρες και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Το κομμάτι των προστατευόμενων μαρτύρων εξετάστηκε από την επίκουρη οικονομική εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Παπαδόπουλου, ενώ ο αποχαρακτηρισμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ανατέθηκε στην οικονομική εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτα Φάκου.

Οι δύο εισαγγελείς μελέτησαν όσα έγγραφα υπήρχαν στη δικογραφία Novartis και αφορούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες και το καθεστώς προστασίας τους, αλλά και όλες τις εισαγγελικές προτάσεις και τα βουλεύματα που είχαν εκδοθεί γι’ αυτό το θέμα, ώστε να μελετηθεί το σκεπτικό των δικαστών που στο παρελθόν απάντησαν αρνητικά σε αιτήματα αποκάλυψης της ταυτότητάς τους.

Η Οικονομική Εισαγγελία για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια απάντησε θετικά στα αιτήματα των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Στουρνάρα.

Και οι δύο κατέληξαν στην απόφαση άρσης του καθεστώτος προστασίας που απήλαυαν οι δύο μάρτυρες.

Αφορμή για τα αιτήματα των πολιτικών προσώπων, που εμφανίστηκαν στις καταθέσεις των Φ.Δ. («Σαράφης») και Μ.Μ. («Κελέση») είτε να λαμβάνουν βαλίτσες γεμάτες χρήματα είτε απλώς να πιθανολογείται το ύψος του «δώρου» τους για διευκολύνσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία, αποτέλεσε ο ισχυρισμός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, ότι απέπεμψε από το κόμμα του τον βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη καθώς έλαβε «30 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό κράτος ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην υπόθεση Novartis».

Αμεσα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνοντας χρήση των αλλαγών που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στους ποινικούς κώδικες, οι οποίες επιτρέπουν την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από τον οικονομικό εισαγγελέα, προσέφυγε ζητώντας να αποκαλυφθούν τα ονόματα, ενώ ακολούθησαν και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

«Η ώρα της αλήθειας»

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Ερχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους!», δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT