Καθολική Εκκλησία: Οι «ιερές» επενδύσεις και ο τζόγος

Καθολική Εκκλησία: Οι «ιερές» επενδύσεις και ο τζόγος

Επιχειρηματίας γνωστός στις Αρχές ο βασικός αποδέκτης των εμβασμάτων.

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστός στις δικαστικές και διωκτικές αρχές της χώρας, όπως και σε επιχειρηματίες της εστίασης στην Πάτρα, είναι ο επιχειρηματίας – βασικός αποδέκτης των χρημάτων της Καθολικής Εκκλησίας. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι στο παρελθόν ο επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί για εκβιασμούς, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας διέπραξε το αδίκημα του εκβιασμού εις βάρος κληρικού της Ορθόδοξης Εκκλησίας με έδρα τη Λαμία. Το καλοκαίρι του 2009 συνελήφθη δυνάμει εντάλματος και οδηγήθηκε στη φυλακή μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Ιχνη του επιχειρηματία εντοπίζονται και στη Σύρο, με τις πληροφορίες να θέλουν τα εμβάσματα στους λογαριασμούς του να προέρχονται από την επισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας του νησιού. Κι αυτό διότι οι κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας αφορούν αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά το παρελθόν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ιχνη του εντοπίζονται και στη Σύρο, με τις πληροφορίες να θέλουν τις καταθέσεις σε λογαριασμούς του να προέρχονται από την επισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας του νησιού.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν επίσης στην «Κ» ότι μέχρι και πριν από περίπου 20 ημέρες ο επιχειρηματίας προχώρησε στην υπενοικίαση ενός παλιού κέντρου διασκέδασης με έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ προερχόμενο από την αρχιεπισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου.

Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτούργησε πρόσφατα ως νυχτερινό κέντρο με καλεσμένη γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια και μάλιστα στον τοπικό Τύπο υπήρχαν καταχωρίσεις σχετικές με αυτό. «Ανοιχτό τρεις μέρες, όχι μόνο Παρασκευή – Σάββατο, αλλά και την Πέμπτη. Μην σου κάνει καμία εντύπωση. Προσωπικά δεν μου κάνει… Εχει τον … για αφεντικό. Επομένως, δεν μπορεί να είναι συντηρητικός, εγκρατής, ένα Σάββατο και πολύ του είναι. Επομένως, θα πάει για την υπέρβαση, τη μεγάλη αλλαγή, την επανάσταση, την ανατροπή», αναφέρεται σε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα της Πάτρας. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν αρκετές ακόμα αναφορές στον ίδιο επιχειρηματία.

Ορισμένες πληροφορίες που έφτασαν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν τον ίδιο να υπενοικίασε κατάστημα στην Καλαμάτα αντί 100.000 ευρώ, ενώ είχε υπό τον έλεγχό του ακόμα τρία εστιατόρια και καφέ στην Πάτρα και στο Ρίο.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στον Τύπο της Πάτρας, δίχως πάντως να καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθούν, θέλουν τον επιχειρηματία να δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά σε τυχερά παιχνίδια. Πολλά μάλιστα από τα δελτία αποπληρώνονταν –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– σε πρακτορεία ΟΠΑΠ της Πάτρας με εμβάσματα προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, υπάρχουν αναφορές και για συχνά ταξίδια του στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα.

Σε οκτώ χρόνια έκαναν φτερά 3 εκατ. ευρώ

Της Σοφίας Σπίγγου

Ενας τυχαίος έλεγχος έβαλε στο «μικροσκόπιο» της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δύο πρόσωπα που βρίσκονται στην πυραμίδα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος. Το «καμπανάκι» που χτύπησαν κάποιες απευθείας μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών οδήγησε σε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα, από την οποία αποκαλύφθηκε ότι περίπου 3 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά από τον κορβανά της Καθολικής Εκκλησίας καταλήγοντας σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων με τη μορφή επενδύσεων.

Το νήμα της υπόθεσης εντοπίζεται 7 με 8 χρόνια πίσω, όταν σταδιακά άρχισαν να γίνονται μεταφορές σημαντικών χρηματικών ποσών από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν τα δύο υψηλόβαθμα μέλη στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας. Κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Η χαρτογράφηση της διαδρομής του χρήματος αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση για τους ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα – Δύο ιερείς και πέντε επιχειρηματίες στο «κάδρο» του εισαγγελέα.

Η χαρτογράφηση της διαδρομής του χρήματος αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση για τους ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα, αφού οι μεταφορές φέρονται να πραγματοποιούνταν απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς που χειρίζονταν οι δύο ιερείς, και να κατέληγαν σε πέντε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων. Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η τελευταία ύποπτη διαδρομή, η οποία εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε χρηματικό ποσό ύψους 50.000 ευρώ.

Αμεσα ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των πέντε επιχειρηματιών που φέρονται ως αποδέκτες των μεγάλων χρηματικών ποσών. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους λογαριασμούς από τους οποίους διακινούσαν τα χρήματα οι ιερείς, γιατί ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος. Το πόρισμα των ελεγκτών της Αρχής διαβιβάστηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης των κακουργημάτων της υπεξαίρεσης για τους δύο ιερείς και της νομιμοποίησης εσόδων για τους πέντε επιχειρηματίες.

Ο εισαγγελέας μετά τη μελέτη των στοιχείων αναμένεται να καλέσει σε εξηγήσεις τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια θα αποφασίσει σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων εις βάρος τους. Πάντως, η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος σε μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, σημείωσε πως δεν έχει λάβει γνώση για την υπόθεση. «Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT