Αλλαγές στον θεσμό των προσωπικών γιατρών ΕΟΠΥΥ

Αλλαγές στον θεσμό των προσωπικών γιατρών ΕΟΠΥΥ

Δυνατότητα να δέχονται επιπλέον πολίτες ως αμιγώς ιδιώτες – Οκτώ πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας – Οικονομικά κίνητρα για τις ειδικότητες γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο βασικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που τέθηκε πριν από έναν μήνα σε δημόσια διαβούλευση, και οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικών γιατρών να δέχονται ως αμιγώς ιδιώτες επιπρόσθετους εγγεγραμμένους πολίτες καθώς και την αύξηση των προβλεπόμενων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας από επτά σε οκτώ, κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να διευρύνει τη δεξαμενή των προσωπικών γιατρών εντάσσοντας σε αυτήν όλους τους αγροτικούς γιατρούς, τους ειδικευόμενους στην εσωτερική παθολογία και τη γενική ιατρική, αλλά και αμιγώς ιδιώτες γιατρούς (δηλαδή εκτός σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ – οι οποίοι ωστόσο θα αμείβονται από τον πολίτη που θα τους επιλέξει). Σε αντίθεση με το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί διατηρούν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού και ως αμιγώς ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλουν τη σχέση που έχουν με τους ήδη εγγεγραμμένους ως συμβεβλημένοι. Υπενθυμίζεται ότι εφόσον κάποιος πολίτης τους επιλέξει εκτός της σύμβασης που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο πολίτης επιβαρύνεται με το κόστος των επισκέψεων. Ο ανώτατος αριθμός των επιπρόσθετων εγγεγραμμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 500 ανά προσωπικό γιατρό.

Μία από τις βασικές παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία κινήτρων για τους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν τις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας. Οπως προβλέπεται, κάθε νέος γιατρός που υποβάλλει εντός του 2025 αίτηση για τις συγκεκριμένες ειδικότητες θα λάβει επιπλέον των προβλεπόμενων αποδοχών του και εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ (μεικτά). Προϋπόθεση για τη λήψη του ποσού αυτού είναι να μην αλλάξει ειδικότητα και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου εντός ενός έτους από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό.

Το υπουργείο επιχειρεί να αυξήσει και τον αριθμό των παιδιών που έχουν δωρεάν υπηρεσίες παιδιάτρων. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, προσωπικοί παιδίατροι θα είναι παιδίατροι των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κ.ά), αλλά και παιδίατροι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπονται ποινές για πολίτες που δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό, ωστόσο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ένας πολίτης δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έως την 1η Ιουνίου 2025, το σύστημα αυτόματα θα του ορίζει έναν.

Δείκτες απόδοσης

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καθιερώσει και ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, όπως η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η πρόληψη και η προαγωγή υγείας των εγγεγραμμένων πολιτών, η σχέση γιατρού – ασθενούς.

Τέλος προβλέπεται και η δημιουργία οκτώ πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας –στο προσχέδιο αναφέρονταν επτά– με σκοπό μεταξύ άλλων την επιστημονική έρευνα για την αξιολόγηση, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT