Panic button: Θετικό μέτρο υπό προϋποθέσεις για τους ανηλίκους

Panic button: Θετικό μέτρο υπό προϋποθέσεις για τους ανηλίκους

Οι πολίτες ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους σε δημόσιους χώρους, όπου δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να έχει άμεσα την ευθύνη

Eίναι το panic button μια εφαρμογή που μπορεί να προστατέψει τους ανηλίκους σε περιπτώσεις απειλής; Ναι, υπό προϋποθέσεις απαντούν οι πολίτες στο πλαίσιο πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, με τίτλο «Απόψεις και προτάσεις των Ελλήνων για το panic button και την προστασία ανηλίκων».

Οι ερωτώμενοι φάνηκαν συγκρατημένα θετικοί στην επέκταση της χρήσης του panic button για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν οι γυναίκες. Οπως ανέφεραν, χρειάζεται εκπαίδευση και υποδομές ώστε να αποδώσει η χρήση του. «Οι υποδομές και η ενημέρωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εφαρμογή μπορεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί», απάντησε η πλειοψηφία των ερωτώμενων, σύμφωνα με την κ. Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Ποια είναι η άποψή σας για το μέτρο επέκτασης του panic button κατά του παιδικού εκφοβισμού», το 42% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι βρίσκει την πρωτοβουλία θετική, αλλά το 46% αντίστοιχα δήλωσε ότι μόνο εφόσον υπάρχει εκπαίδευση των παιδιών, των γονιών και των αρχών θα μπορούσε να βοηθήσει. Το 59% των ερωτώμενων εκτιμά ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η «άμεση ειδοποίηση και η ανταπόκριση των αρχών». Οπως επισημαίνει η κ. Κούρτογλου, «όταν καλούμε την άμεση δράση και μπορεί να χρειαστούν 10 λεπτά για να απαντήσει, είναι λογικό οι πολίτες να εστιάζουν στην άμεση ανταπόκριση των αρχών σε περιπτώσεις χρήσης του panic button».

Το 46% θεωρεί ότι έχει εξαιρετική σημασία η «εκπαίδευση παιδιών και κηδεμόνων για τη χρήση του», ενώ το 37% ζητάει να δίνεται αυτόματο σήμα κινδύνου στους κηδεμόνες του παιδιού. Σχεδόν επτά στους δέκα (το 69%) θεωρούν πάντως ότι η επέκταση της εφαρμογής του panic button και για άλλους κινδύνους θα βοηθούσε στην ασφάλεια των παιδιών. Το ποσοστό μάλιστα ανεβαίνει στο 75% όταν οι ερωτώμενοι είναι γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας.

Είναι φανερό ότι οι πολίτες ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των παιδιών τους ειδικά σε δημόσιους χώρους όπου δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να έχει άμεσα την ευθύνη. Ετσι σε ποσοστό 45% ζητούν αύξηση της εποπτείας στους δημόσιους χώρους. Η πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό 69%, θεωρεί την αστυνομία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ποσοστό 61%) και τις τοπικές αρχές (ποσοστό 57%) κεντρικούς πυλώνες για την προστασία των παιδιών. Το 36% ωστόσο εκτιμά επίσης ότι στον τομέα της εφαρμογής μέτρων κατά των απειλών προς τα παιδιά σε δημόσιους χώρους θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την επιρροή που ασκούν και τα ΜΜΕ αλλά και τα social media.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πολίτες με βάση το δείγμα όσων συμμετείχαν στην έρευνα, θα ήθελαν η αστυνομία να συνεργαστεί με οποιονδήποτε φορέα ή εταιρεία θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά. Οι μισοί, το 49% των ερωτώμενων, υποστηρίζουν τη συνεργασία υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ το 32% την κρίνει «χρήσιμη αλλά όχι αναγκαία». Επίσης, περισσότεροι από δύο στους τρεις Ελληνες, ποσοστό 68%, πιστεύουν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια των παιδιών μέσω χορηγιών για ενημέρωση και πρόληψη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Focus Bari, με τη μέθοδο των online συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο και σε αυτή συμμετείχαν 1.004 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών Πανελλαδικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT