Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σαμικό Ηλείας

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σαμικό Ηλείας

Νέα στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022 στο Σαμικό Ηλείας, φέρνει στο φως η φετινή ανασκαφική περίοδος.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για το μνημειακό οικοδόμημα που ανακαλύφθηκε το 2022 στο Σαμικό Ηλείας, φέρνει στο φως η φετινή ανασκαφική περίοδος.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφθηκε ναόσχημο κτιρίο με μήκος 28 μ. και πλάτος 9,50 μ.

Ο ναός αποτελείται από δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους, ο καθένας με δύο εσωτερικούς κίονες στο άξονά του και από δύο προδόμους με δύο κίονες εν παραστάσι στις δύο όψεις του.

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σαμικό Ηλείας-1
Φωτ. ΥΠΠΟ

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για έναν διπλό ναό που χρονολογείται πιθανότατα στον 6ο αιώνα π.Χ.

Στη δεύτερη αίθουσα, πάνω στο δάπεδο βρέθηκαν τα θραύσματα αρχαϊκού μαρμάρινου περιρραντηρίου διαμέτρου περίπου 1 μέτρου. 

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σαμικό Ηλείας-2
Φωτ. ΥΠΠΟ

Πρόκειται για σκεύος τελετουργικού καθαρισμού που μιμείται χάλκινη λεκάνη και είχε επισκευασθεί ήδη στην αρχαιότητα, όπως φανερώνουν οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συγκρατούν τα θραυσμένα τμήματά του.

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σαμικό Ηλείας-3
Φωτ. ΥΠΠΟ

Μαζί με το θραύσμα που ανακαλύφθηκε το 2022, το εντυπωσιακό σκεύος μπορεί πλέον να αποκατασταθεί σχεδόν στο σύνολό του. Σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφής είναι ένα χάλκινο έλασμα που πιθανώς ήταν ανηρτημένο σε τοίχο του ναού.

Η απεικονιστική διαγνωστική εξέταση του αντικειμένου φανέρωσε ότι η μία όψη της χάλκινης πλάκας διασώζει μεγάλη επιγραφή, η οποία αναμένεται ότι θα αποκαλυφθεί πλήρως κατά τη συντήρησή της στο εργαστήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε και τεκμηριώθηκε η πορεία ισχυρού τοίχου, που είχε εντοπίσει ήδη ο Βίλχεμ Ντόρπφελντ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο τοίχος πιθανώς αποτελεί το βόρειο άκρο του περιβόλου του ιερού του Ποσειδώνα.

Σημειώνεται πως το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT