Την απόφαση για οριστικό λουκέτο στο κλαμπ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, το οποίο επισκέφθηκαν οκτώ μαθητές ηλικίας 15 έως 17 ετών καταλήγοντας σε κατάσταση άγριας μέθης στο νοσοκομείο σε διάστημα λιγότερο της μίας ώρας, γνωστοποίησε στην «Κ», κατόπιν σύσκεψης των αρμοδίων φορέων στον Δήμο της Αθήνας, ο αντιδήμαρχος αστυνομίας και κοινόχρηστων χώρων Θωμάς Γεωργιάδης. Ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, είχε ήδη κάνει γνωστό ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης το κλείσιμο του εν λόγω κέντρου διασκέδασης.
Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής 27/10, γύρω στις 2 π.μ., όταν ασθενοφόρα συγκεντρώθηκαν έξω από το γνωστό νυχτερινό κέντρο για να μεταφέρουν μεθυσμένους ανήλικους σε λιπόθυμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα πέντε εξ αυτών στο «Παίδων», δύο στο «Γεννηματάς» και έναν στο «Αλεξάνδρας».
Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε ένας 20χρονος, που εμφανίστηκε ως υπεύθυνος για το μαγαζί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη επειδή βρισκόταν στο κλαμπ την ώρα που έφτασε η αστυνομία, χωρίς να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνη για τα γεγονότα. Σημειώνεται ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο σημείο από τα νοσοκομεία, τα οποία υποδέχονταν τους μεθυσμένους ανήλικους.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, καθώς και άλλος ένας άνδρας στον οποίο είχε παραχωρηθεί ο χώρος το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να «τρέξει» ως υπεύθυνος τις εκδηλώσεις με τις χοροεσπερίδες των λυκείων, εξακολουθούν να αναζητούνται. Οσο για το καθεστώς ιδιοκτησίας του νυχτερινού καταστήματος, αυτό παραμένει ασαφές.
«Ενα Σαββατοκύριακο πριν από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μάς είχε καλέσει πάλι νοσοκομείο για περιστατικά μέθης σε παρόμοια χοροεσπερίδα στη Δυτική Αττική. Αν δεν υπάρχουν περιστατικά μέθης που οδηγούνται στο νοσοκομείο, δεν θα μας ειδοποιήσει κάποιος για ποτά που σερβίρονται σε ανηλίκους».
Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, οι περιπτώσεις που νοσοκομεία ειδοποιούν την ΕΛ.ΑΣ για περιστατικά μέθης ανηλίκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί σταθερά την αστυνομία. «Ενα Σαββατοκύριακο πριν από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μάς είχε καλέσει πάλι νοσοκομείο για περιστατικά μέθης σε παρόμοια χοροεσπερίδα στη Δυτική Αττική. Αν δεν υπάρχουν περιστατικά μέθης που οδηγούνται στο νοσοκομείο δεν θα μας ειδοποιήσει κάποιος για ποτά που σερβίρονται σε ανηλίκους». Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο κλαμπ είχαν διαπιστωθεί και στο παρελθόν παραβάσεις και παρατυπίες. Υπεύθυνος για τη σφράγιση του καταστήματος είναι ο Δήμος Αθηναίων.
Σημειώνεται επίσης πως την εκδήλωση στο κλαμπ, το οποίο λειτουργεί στο εν λόγω σημείο εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, διοργάνωσαν λύκεια από περιοχές της βόρειας Αττικής, Κορωπί, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι κ.α. Οι μαθητές που συμμετείχαν στη χοροεσπερίδα για συγκέντρωση χρημάτων, έφτασαν στο σημείο με πούλμαν. Το εισιτήριο για το πούλμαν κόστιζε 8 ευρώ και η είσοδος στο κλαμπ 20 ευρώ. Θεωρητικά, στο εισιτήριο της εισόδου περιλαμβανόταν και κάποιο αναψυκτικό ή ποτό χωρίς αλκοόλ.
Πάντως, δείγματα από τις φιάλες των ποτών που κατανάλωσαν οι μαθητές έχουν αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ποτά μπόμπες.
Ποιος ελέγχει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Οσον αφορά πάντως στο ποιος είναι υπεύθυνος για να ελέγχει την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών σε ένα κατάστημα διασκέδασης, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ξεκαθάρισε μιλώντας στην «Κ» πως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη μη κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους ανήκει στον υπεύθυνο του καταστήματος. Κατά τον ίδιο, οι έλεγχοι των διευθύνσεων του υγειονομικού αλλά και της αστυνομίας είναι αναποτελεσματικοί. «Κοιτάμε αν είναι σωστή μια άδεια λειτουργίας και γίνονται επισκέψεις από κλιμάκια όταν τα καταστήματα δεν είναι σε ώρα λειτουργίας. Αν οι έλεγχοι δεν γίνουν συστηματικοί και στοχευμένοι, δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε.
Ανήλικοι σε κωματώδη κατάσταση
Η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού αλλά και σε ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, λέει στην «Κ» πως δεν είναι σπάνιο στις αργίες (Πάσχα, Χριστούγεννα, Τσικνοπέμπτη, 28η Οκτωβρίου κ.τ.λ.) οι γιατροί να αντιμετωπίζουν περιστατικά μέθης στη νυχτερινή βάρδια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Παίδων. «Ειδικά μετά τη λήξη της πανδημίας τα περιστατικά έχουν αυξηθεί», λέει η ίδια και εξηγεί: «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι ανήλικοι έρχονται σε κωματώδη κατάσταση και είναι φυσικό. Ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμα έτοιμος να ανταποκριθεί στην κατανάλωση αλκοόλ. Και στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών, τα παιδιά πίνουν από νωρίς. Η κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και από μικρή ηλικία είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας και υπάρχει ανοχή σε αυτό το κομμάτι από όλους».
«Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι ανήλικοι έρχονται σε κωματώδη κατάσταση και είναι φυσικό. Ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμα έτοιμος να ανταποκριθεί στην κατανάλωση αλκοόλ».
Η ίδια περιγράφει και τη διαδικασία που ακολουθούν οι παιδίατροι για να διαπιστώσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε παιδί που έχει μεταφερθεί στα επείγοντα. «Τοποθετούμε ρινογαστρικό σωλήνα για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για απλό περιστατικό μέθης. Οταν έρχονται αναίσθητα, σε αδιευκρίνιστο κώμα, δεν μπορείς ακόμα να ξέρεις περί τίνος πρόκειται, αν είναι δηλαδή απλή μέθη, αν υπάρχει εισρόφηση, αν έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Αρα θέλουμε και να αποφύγουμε την πιθανότητα να πνιγούν από τα εμέσματα αλλά και να κάνουμε με τον ρινογαστρικό σωλήνα ένα νευρολογικό τεστ. Τα περισσότερα παιδιά συνέρχονται σε 8 με 10 ώρες ανάλογα με την ποσότητα που έχουν καταναλώσει».
Δυστυχώς, σύμφωνα με την κ. Μαστραντωνάκη, υπάρχουν κι αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις και ειδικά όταν τα ποτά είναι «μπόμπα» όπου προκαλείται μια μη αναστρέψιμη αντίδραση στον οργανισμό, η οποία μπορεί να προκαλέσει από βαριά εγκεφαλική βλάβη, μέχρι και θάνατο.
Οσο για τον λόγο που οι έφηβοι ανήλικοι βυθίζονται κατευθείαν σε αυτή την κωματώδη κατάσταση, αυτό σύμφωνα με την κ. Μαστραντωνάκη συμβαίνει γιατί τα παιδιά περνούν κατευθείαν από την κατάσταση ευφορίας στην κατάσταση της κατάρρευσης. «Δεν μπορούν να ελέγξουν, δεν λαμβάνουν υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια ή όταν τα λαμβάνουν είναι ήδη πολύ αργά», εξηγεί.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου όταν τα ποτά είναι “μπόμπα” προκαλείται μια μη αναστρέψιμη αντίδραση στον οργανισμό, η οποία μπορεί να προκαλέσει από βαριά εγκεφαλική βλάβη, μέχρι και θάνατο».
Μαθητές συνδιαλέγονται με επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων
Οπως φαίνεται πάντως, το ζήτημα της διοργάνωσης εκδηλώσεων σε νυχτερινά κέντρα από ανηλίκους, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ετήσιες σχολικές εκδρομές, είναι μια πληγή ανοιχτή για τη μαθητική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας στην «Κ» η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, τόνισε πως οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες γονέων σε όλη την Ελλάδα έχουν ζητήσει πολλές φορές από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το πλαίσιο για τις πενθήμερες και τις υπόλοιπες σχολικές ετήσιες εκδρομές, έτσι ώστε τα παιδιά να μη βρίσκονται στην ανάγκη διοργάνωσης εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να συνδιαλέγονται με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Πώς γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν δοσοληψία με ανηλίκους; Είναι εκδηλώσεις χωρίς πλαίσιο, γεμάτες κενά», υπογραμμίζει.
«Αν το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αν είχε μια κατεύθυνση, έτσι ώστε να μη διοργανώνονται όλες οι εκδρομές σε τέσσερα σημεία σε όλη την Ελλάδα, και αν υπήρχε πρόβλεψη επιχορήγησης δεν θα είχαμε τέτοιου είδους παράνομες διοργανώσεις». Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη η κατάσταση αυτή υφίσταται για δεκαετίες.
Η ίδια τονίζει πως δεν είναι όλες οι χοροεσπερίδες μεταμεσονύχτιες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης όπου νομοτελειακά σερβίρεται αλκοόλ. Οπως λέει «πολλοί σύλλογοι γονέων βοηθούν τα παιδιά να διοργανωθούν τέτοιες εκδηλώσεις σε άλλους χώρους, παρακολουθώντας την αίσια έκβασή τους».