Δίκη Πισπιρίγκου: Η άτυπη αναπαράσταση και ο «επιστημονικός ίλιγγος» του ιατροδικαστή Καλόγρηα

Δίκη Πισπιρίγκου: Η άτυπη αναπαράσταση και ο «επιστημονικός ίλιγγος» του ιατροδικαστή Καλόγρηα

Ο Νίκος Καλόγρηας υποστήριξε ότι η Μαλένα «δεν υπάρχει περίπτωση να είχε ηπατική ανεπάρκεια». Επισήμανε επίσης ότι «ούτε η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι αιτία αιφνίδιου θανάτου»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταπέλτης» σε βάρος της συναδέλφου του Χριστίνας Τσάκωνα και της ιατροδικαστικής της έκθεσης περί θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη από ηπατική ανεπάρκεια ήταν στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας

«Νιώθω επιστημονικό ίλιγγο», σχολίασε ο ιατροδικαστής αναφερόμενος στη διαδρομή που ακολούθησε η συνάδελφός του για να καταλήξει στην ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας. «Eνα ιστολογικό εύρημα, όπως η κενοτοπιώδης εκφύλιση, δεν μπορεί να σημαίνει ηπατική ανεπάρκεια. Είναι ξεκαθαρισμένο στην ιατροδικαστική κοινότητα αυτό. Ούτε η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι αιτία αιφνίδιου θανάτου», ξεκαθάρισε από τα πρώτα λεπτά της κατάθεσής του ο κ. Καλόγρηας.

«Για να έχουμε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, θέλει επτά ημέρες ίκτερο και εγκεφαλοπάθεια. Θεωρούνται αυτονόητες προϋποθέσεις από την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως», επέμεινε ο ιατροδικαστής συμπληρώνοντας πως «σε καμία περίπτωση το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Από την εικόνα ενός ευδιάθετου και ζωηρού παιδιού και χωρίς ίκτερο, δεν υπάρχει περίπτωση το παιδί αυτό να είχε ηπατική ανεπάρκεια. Είναι εσφαλμένη αιτία θανάτου. Δεν είχε το παιδί ηπατική ανεπάρκεια και, σε κάθε περίπτωση, η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο».

Aτυπη «αναπαράσταση»

Σε μια άτυπη «αναπαράσταση» του τρόπου με τον οποίο κατηγορείται ότι προκάλεσε τον ασφυκτικό θάνατο η Ρούλα Πισπιρίγκου προχώρησε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα, το σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα των παιδιών, Μάνου Δασκαλάκη, που έδωσε το «παρών» στη διαδικασία σήμερα.  

Αφορμή για την άτυπη αναπαράσταση υπήρξαν τα σημάδια στο πρόσωπο της μικρής Μαλένας, τα οποία αποτυπώνονται σε φωτογραφίες. Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης, δέχτηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί αν τα κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού συνδέονται με τον ασφυκτικό θάνατο.

Στην «αναπαράσταση» συμμετείχε η Ρούλα Πισπιρίγκου, που πήρε τη θέση της Μαλένας, αφού είχε προηγηθεί η άρνηση της συνεργάτιδας του κ. Κούγια να πάρει τη θέση του θύματος. «Θα το κάνω στην κ. Πισπιρίγκου», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας, με την κατηγορούμενη να παίρνει θέση δίπλα του και τον δικηγόρο να της πιάνει τη μύτη από ψηλά, εκεί που στις φωτογραφίες φαίνονται τα σημάδια. Ακολούθησε διάλογος, με τον ποινικολόγο να επιμένει ότι στο σημείο που φαίνονται τα σημάδια δεν μπορεί να προκληθεί ασφυξία, γιατί παίρνει κανονικά οξυγόνο το θύμα και τον ιατροδικαστή να διαφωνεί.

Υψηλοί τόνοι και διακοπή της δίκης

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης προς τον μάρτυρα σχετικά με το πτυχίο του και την επιστημονική του επάρκεια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη για κάποια λεπτά. 

«Πριν από 15 μέρες μου έκανε αγωγή και μου ζητάει 100.000 ευρώ. Νομίζετε ότι θα με κάμψετε; Πρέπει να ντρέπεσαι που έχεις βάλει μια αθώα στη φυλακή! Αντε, γραφιά συνταξιούχε φοιτητή!» είπε ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στον κ. Καρακούκη, με την πρόεδρο να διακόπτει τη διαδικασία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT