Το πτυχίο «μπαίνει» στο πορτοφόλι μας! Είναι τόσο απλό, ας πούμε, όπως η αστυνομική μας ταυτότητα και το διαβατήριο; Ναι, και μάλιστα ο πτυχιούχος θα έχει έτσι πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της φοιτητικής του πορείας. Ταυτόχρονα, η ψηφιακή πλατφόρμα ptyxia.gov.gr, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα επιτρέπει στο Δημόσιο, στους φοιτητές, στους πτυχιούχους, στις γραμματείες των σχολών να έχουν πρόσβαση σε σειρά εξειδικευμένων στοιχείων των πανεπιστημίων που τους είναι χρήσιμα.
Ενδεικτικό είναι ότι τώρα τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων κατατίθενται στο ΑΣΕΠ έγχαρτα και οι υπάλληλοι του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού θα πρέπει να ελέγξουν την εγκυρότητά τους. Επίσης, με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν εμφανιστεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις να μην επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν «δυσάρεστα» στοιχεία. Ενα παράδειγμα; Οτι δεν θέλουν να εμφανίζουν τον μεγάλο αριθμό των «αιωνίων» φοιτητών τους, που τους χαλάει την εικόνα στις αξιολογήσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αλλά και στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης ΑΕΙ.
Προσβασιμότητα
Ειδικότερα, παρότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας έχουν καταγράψει ψηφιακά τα στοιχεία τους, η νέα πλατφόρμα επιτρέπει αυτά τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα στο Δημόσιο. Ετσι θα συνδεθούν όλα τα ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ θα καταχωρίζουν τα στοιχεία των φοιτητών και των πτυχιούχων τους –για παράδειγμα, το ΑΠΘ έχει πτυχία από το 1962–, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά με τους κωδικούς του Taxisnet.
Πού θα φανεί χρήσιμη αυτή η πλατφόρμα; Η απαρίθμηση, όπως την αποτυπώνουν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που υλοποιεί το έργο μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ενδεικτική:
• Οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν βεβαίωση σπουδών για σειρά υπηρεσιών – ας σκεφθούμε τη χρησιμότητά της για τη στρατολογία.
• Η πλατφόρμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς όπως για την πρώτη εγγραφή στο πανεπιστήμιο, για αίτηση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για εγγραφή στην πλατφόρμα αποφοίτων, για δημιουργία και υποβολή αίτησης για σίτιση / στέγαση κ.λπ.
• Οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν στοιχεία για το εισόδημα του φοιτητή ή/και των γονέων του, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκριση των αιτήσεων για φοιτητική μέριμνα. Για τον ίδιο σκοπό απαραίτητα είναι τα στοιχεία για τον τόπο μόνιμης ή/και προσωρινής κατοικίας φοιτητή ή/και των γονέων του.
• Θα γνωστοποιούνται με αμεσότητα και πληρότητα τα στοιχεία των ιδρυμάτων στο υπουργείο Παιδείας και στην ΕΘΑΑΕ –με τους απαραίτητους μηχανισμούς ανωνυμοποίησης–, προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις για την πορεία των ΑΕΙ, την αξιολόγησή τους, και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότησή τους. Μάλιστα, όπως τονίζεται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «οι κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΘΑΑΕ ως προς τα στοιχεία προς συλλογή είναι κρίσιμης σημασίας να ακολουθούνται, ώστε να καταχωρίζονται και να διατηρούνται τα δεδομένα στα πανεπιστήμια με έναν ενιαίο τρόπο, διασφαλίζοντας την ποιότητα των στοιχείων.
• Η πλατφόρμα θα μπορεί να φανεί χρήσιμη στον ΔΟΑΤΑΠ –πρόκειται για τον οργανισμό που είναι αρμόδιος για την αναγνώριση από την Ελλάδα πτυχίων ξένων ΑΕΙ– κατά την αίτηση εγγραφής ενδιαφερομένου σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ελληνικού ιδρύματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μελετάται η πιθανότητα ενιαίου τρόπου δημιουργίας/διαχείρισης κωδικών RF, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές για πληρωμή των υποχρεώσεών τους στο ίδρυμα. Ωστόσο, σε πρόσφατη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και των αναδόχων του έργου, η πλειονότητα θεωρεί ότι ίσως είναι πολύπλοκο γι’ αυτή τη φάση.
Προς το παρόν το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 2025 οι ηγεσίες όλων τα ΑΕΙ της χώρας θα είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν την ψηφιακή «ακτινογραφία» τους στην πλατφόρμα, προς διευκόλυνση των φοιτητών, των καθηγητών, των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών.
Παράδοξες καθυστερήσεις στην υιοθέτηση από κάποια ΑΕΙ
Τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας έχουν σύστημα ψηφιακής καταγραφής των στοιχείων τους (π.χ. φοιτητές κ.λπ.). Αρα θα ήταν εύκολο να υιοθετήσουν την κρατική «ομπρέλα» του ptyxia.gov.gr. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί εδώ και καιρό ανάλογη πλατφόρμα υπό τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Λάζαρο Μεράκο.
Και όμως, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, κάποια ιδρύματα δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στην πλατφόρμα (μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ΕΜΠ) ή κάποια άλλα έχουν «ανοίξει» πολύ λίγα στοιχεία τους. Τα ίδια στελέχη μιλούν για παράδοξη καθυστέρηση από κάποια ΑΕΙ. Από την άλλη, και από το υπουργείο Παιδείας και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η καθυστέρηση αποδίδεται στην απροθυμία πολλών ΑΕΙ να δημοσιοποιήσουν στοιχεία τους ώστε να είναι ανοιχτά προς αξιολόγηση.
Ενδεικτικό επίσης είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πίεσε την ηγεσία ιστορικού ΑΕΙ της Αθήνας να «μπει» στην ψηφιακή «ομπρέλα» μαζί με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, με το επιχείρημα ότι έτσι τα πτυχία των αποφοίτων του θα ελέγχονται με γρήγορες διαδικασίες από το ΑΣΕΠ. Στον αντίποδα, η εικόνα που μεταδίδουν τα ΑΕΙ είναι διαφορετική, και όπως τόνισαν πανεπιστημιακοί τυχόν καθυστέρηση θα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.