Στείλτε το παιδί στο σπίτι! Αυτή είναι, τηλεγραφικά, η οδηγία του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς στην περίπτωση που κάποιος μαθητής υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα κατά τη διάρκεια πολυήμερης εκδρομής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι κάνουν –πίνουν, καπνίζουν, το «σκάνε» από το δωμάτιο– οι μαθητές μετά τον τελευταίο νυχτερινό έλεγχο. Και δεν είναι μόνο αυτά. Το αυστηρότερο πλαίσιο που υιοθετήθηκε πρόσφατα για την απαγόρευση βιντεοσκόπησης και ανάρτησης του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μαθητές μέσα στο σχολείο, θα ισχύει ακριβώς και για την πολυήμερη εκδρομή.
Αρα, αν το παραβεί μαθητής κινδυνεύει και με πολυήμερη αποβολή. Αλλωστε, σε αυτές τις εκδρομές τα περισσότερα παιδιά «ξεσαλώνουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραπάνω προβλέπονται στη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών, του σχέδιο του οποίου δόθηκε προς κατάθεση προτάσεων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία και στην ΟΛΜΕ.
Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση αφορά όλους –συνολικά οκτώ– τους τύπους εκπαιδευτικών εκδρομών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Βεβαίως, οι πιο δύσκολες… αποστολές για τους εκπαιδευτικούς είναι οι πολυήμερες εκδρομές των μαθητών του λυκείου. Εκεί σημειώνονται τα έκτροπα, γι’ αυτές τις εκδρομές οι εκπαιδευτικοί ζητούν προστασία από τις τυχόν ευθύνες που φέρουν στην περίπτωση που συμβεί κάτι στους μαθητές.
Ετσι, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο της οργάνωσης και των ποινών για τους άτακτους μαθητές. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων το σχέδιο υπουργικής απόφασης ορίζει ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εκδρομής διαπιστωθεί ότι μαθητής μαγνητοφωνεί, φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, θα του αφαιρείται η συσκευή και θα του επιβάλλεται ποινή, που μπορεί να φθάσει έως και την πολυήμερη αποβολή και την αλλαγή σχολείου.
Σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα, θα επιστρέφει σπίτι του – Αυστηρές ποινές για τη βιντεοσκόπηση ή τη φωτογράφιση χωρίς συναίνεση.
Η απαγόρευση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων ουσιών ισχύει από το 2008. Τηρείται; Οχι πάντα. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που αναφέρθηκε στην «Κ» όταν μαθητές λυκείου είχαν αγοράσει ποτά-μινιατούρες και τα περνούσαν εύκολα στα δωμάτιά τους. Αλλωστε, με το ισχύον πλαίσιο δεν επιτρέπεται ο σωματικός έλεγχος των μαθητών από τους καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας κατά την κατάρτιση της υπουργικής απόφασης είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται ο έλεγχος των πραγμάτων των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς. Τελικά δεν προκρίθηκε το μέτρο. Ωστόσο «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του μαθητή προς τους κανόνες», οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τους εκδρομείς έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ο μαθητής να επιστρέψει στο σπίτι. Και μάλιστα θα καλέσουν τους γονείς τους να τον πάρουν από τον προορισμό της εκδρομής. Προϋπόθεση είναι πριν από την έναρξη της σχολικής εκδρομής οι γονείς να έχουν ενημερωθεί ότι εάν το παιδί τους υποπέσει σε κάποιο σοβαρό παράπτωμα θα κληθούν να το «πάρουν σπίτι», προφανώς με δικά τους έξοδα.
Μέτρα εποπτείας
Οσο για την ώρα επιστροφής, οι μαθητές πρέπει να είναι στο ξενοδοχείο τους το αργότερο στις 11 το βράδυ. Μπορεί να δοθεί παράταση μίας ώρας, αλλά γι’ αυτό πρέπει να έχουν συναινέσει οι γονείς, και μάλιστα σε ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση. Κατά την επιστροφή στο κατάλυμα, ο αρχηγός και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να επιβλέπουν την τακτοποίηση των μαθητών στα δωμάτια. Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης περιγράφει τα μέτρα εποπτείας που δεν αλλάζουν σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο (ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες, σαφείς εντολές, προειδοποίηση, επίπληξη, στενή παρακολούθηση του ανηλίκου). Ωστόσο, κρίσιμο είναι, όπως τόνισαν μιλώντας χθες στην «Κ» καθηγητές λυκείου, ότι συζητείται μετά τον τελικό έλεγχο, οι εκπαιδευτικοί δεν φέρουν ευθύνη για την παραβίαση των κανόνων από μαθητή ή ομάδα μαθητών. Η πρόβλεψη απαλλάσσει τους εκπαιδευτικούς, όμως ενδέχεται να κριθεί ως «ελευθέρας» από τους ατίθασους μαθητές. Βεβαίως, οι εκπαιδευτικοί δεν θα φέρουν νομική ευθύνη, αλλά εάν συμβεί ένα ατύχημα στα παιδιά δεν αποκλείεται οι γονείς να επιρρίψουν στους εκπαιδευτικούς την ηθική ευθύνη.
Τέλος, στην Υ.Α. επαναλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του σχολείου και των εκπαιδευτικών που μετέχουν σε εκδρομή να απευθυνθούν στην Τροχαία ώστε να ελέγξει το τουριστικό λεωφορείο και τον οδηγό, όπως και να ελέγχουν τους χώρους όπου μένουν, τρώνε και διασκεδάζουν οι μαθητές.