Αρνητικά απάντησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις προσφυγές που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό σχετικά με την αντικατάσταση και τον ορισμό του αντιπροέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και τριών τακτικών και αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, αλλά και του προέδρου, του αντιπροέδρου και έξι τακτικών μελών του ΕΣΡ.
Με δυο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία για τυπικούς λόγους τις αιτήσεις ακύρωσης καταλήγοντας πως ο ΔΣΑ στερείται εννόμου συμφέροντος στην υπόθεση.
Σύμφωνα με διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων νομιμοποιούνται οι εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων να αναλάβουν δράση για ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος προβαίνοντας και σε δικαστικές ενέργειες. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ «οι συγκεκριμένες αιτήσεις ακύρωσης στρέφονται κατά ατομικών διοικητικών πράξεων, που αφορούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα και υπό τις περιστάσεις αυτές, η αίτηση θα προσελάμβανε τον χαρακτήρα λαϊκής αγωγής, όπως δεν έχει θεσμοθετηθεί από το Σύνταγμα και την οικεία νομοθεσία».
Στον αντίποδα, η μειοψηφία υποστήριξε πως «εν όψει της σημασίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ζητήματα που αφορούν τη νομιμότητα πράξεων συγκρότησης της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ αποτελούν ζήτημα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και περιλαμβάνονται μεταξύ των ζητημάτων, για τα οποία αναγνωρίζεται στους Δικηγορικούς Συλλόγους το δικαίωμα ασκήσεως ενδίκων βοηθημάτων».
Στο σκεπτικό γίνεται λόγος για «ευρείας έκτασης μεταβολή της σύνθεσης των ανεξάρτητων αρχών» με τους συμβούλους της μειοψηφίας να καταλήγουν πως «η κρίσιμη για την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου βλάβη από την τυχόν παρανομία τους πλήττει, κατ’ ουσίαν, ένα ιδιαίτερα ευρύ κύκλο προσώπων».