«Οταν έρθει η δυσάρεστη στιγμή και χάσουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά, μα πάρα πολύ σοβαρά, το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων γιατί πρώτα από όλα είναι μία πράξη αγάπης και μεγαλοψυχίας προς τον συνάνθρωπο. Οταν “φεύγει” ένας άνθρωπος, εξαρτάται από τους συγγενείς του εάν θα σωθούν άλλοι 6-7 ή και 8 άνθρωποι. Οπότε εάν καταφέρουμε σήμερα να πείσουμε ακόμα και έναν για την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων, θα είμαστε κερδισμένοι». Η δήλωση αυτή δεν προέρχεται από κάποιον ειδικό γιατρό ή κάποιον εκπρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ή της πολιτείας. Η «έκκληση» αυτή έγινε από τον 42χρονο Σταμάτη Αρβαλή, ο οποίος πριν από 37 ημέρες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Λαϊκό σε μεταμόσχευση νεφρού, και έχει πλέον, όπως δηλώνει, μία φυσιολογική ζωή, μία καθημερινότητα την οποία είχε ξεχάσει τα τελευταία εννέα χρόνια.
Περιγράφοντας τη δική του περιπέτεια ο κ. Αρβαλής αναφέρει στην «Κ», «ξεκίνησε στα έντεκά μου όταν έπαθα ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου 1. Στα 33 επειδή είχα κάποιους εμετούς και κάποιες αδιαθεσίες τα πρωινά, ο διαβητολόγος μου με παρέπεμψε για εξετάσεις και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια. Επτά μήνες μετά την αρχική διάγνωση ξεκίνησε η αιμοκάθαρση. Αυτή διήρκεσε εννέα χρόνια. Κλήθηκα από το Λαϊκό επτά φορές συνολικά για να λάβω μόσχευμα. Τις έξι κάποιος άλλος το έλαβε. Ηταν από τη μία πλευρά θετική εμπειρία όταν σε καλούν, από την άλλη πλευρά όμως απογοητευτική όταν δεν είσαι εσύ ο λήπτης, λόγω συμβατότητας. Αυτό έγινε έξι φορές. Την έβδομη τελικά το μόσχευμα μου έκανε. Εχω μεταμοσχευθεί εδώ και 37 ημέρες. Οκτώ ημέρες μετά το χειρουργείο έλαβα εξιτήριο και δέκα ημέρες μετά επέστρεψα στην καθημερινότητά μου. Στην εργασία μου, στους φίλους μου. Σαφώς έχει αλλάξει η ζωή μου. Εχω ξαναθυμηθεί πώς είναι να ζεις φυσιολογικά. Γιατί, πιστέψτε με, για εννέα χρόνια το είχα ξεχάσει».
«Οταν “φεύγει” ένας άνθρωπος, εξαρτάται από τους συγγενείς του εάν θα σωθούν άλλοι 6-7 ή και 8 άνθρωποι. Αν καταφέρουμε σήμερα να πείσουμε ακόμα και έναν, θα είμαστε κερδισμένοι».
«Δώρο ζωής»
Ο κ. Αρβαλής εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στη χειρουργική ομάδα του Λαϊκού, στον ΕΟΜ, στους συντονιστές και γενικά σε όσους, όπως λέει, «συνετέλεσαν ώστε να μπορέσω επιτέλους να λάβω αυτό το δώρο ζωής». Στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη δωρεά οργάνων. «Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν όλο αυτό το γεγονός εάν δεν το έχουν αντιμετωπίσει στο φιλικό ή συγγενικό τους περιβάλλον. Επομένως είναι πολύ σημαντικό πρωτίστως να ενημερώσουμε τις οικογένειες αλλά και τους δότες (σ.σ. ζώντες δότες) ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δευτερευόντως για το καλό που μπορούν να κάνουν σε ασθενείς οι οποίοι μπορεί να έχουν χάσει εκτός από την υγεία τους, την ψυχραιμία τους και την υπομονή τους», τονίζει. Ο κ. Αρβαλής είναι ένας εκ των τριών ληπτών οργάνων που συμμετείχαν σε χθεσινή εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννη Μπολέτη και με αφορμή την 1η Νοεμβρίου – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. Μαζί με τον κ. Αρβαλή ήταν και η 44χρονη Χρυσάνθη η οποία έλαβε την καρδιά της νεαρής Εμμας η οποία πριν από δύο χρόνια έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη, όταν παρασύρθηκε από όχημα, αλλά και ένα ζευγάρι δότριας και λήπτη νεφρού. «Η δωρεά οργάνων είναι μια από τις πιο σημαντικές πράξεις αλτρουισμού, αγγίζοντας την καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Σήμερα, ακούσαμε τις ιστορίες εκείνων που κατάφεραν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και αυτό όχι μόνο μας συγκινεί, αλλά μας υπενθυμίζει τον βαθύτερο σκοπό της δωρεάς», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τις μεταμοσχεύσεις ως βασική προτεραιότητα ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ΕΟΜ με επιπλέον 2.000.000 ευρώ, προσλαμβάνοντας 28 συντονιστές μεταμοσχεύσεων και προωθώντας την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2024 είναι το 4ο κατά σειράν έτος, όπου η ανοδική πορεία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Φέτος, έως το τέλος Οκτωβρίου 88 αποβιώσαντες δότες οργάνων έδωσαν ζωή σε πάνω από 190 μεταμοσχευμένους πλέον ασθενείς, ενώ 98 ζώντες δότες έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ισάριθμους λήπτες του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα αυτή έχει ήδη φτάσει την αντίστοιχη του 2023 όταν είχαν καταγραφεί 87 αποβιώσαντες δότες και 103 ζώντες.