Τεχνικό επιμελητήριο: Προτάσεις για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων

Τεχνικό επιμελητήριο: Προτάσεις για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων

Δημιουργία ειδικού ταμείου και φορολογικά κίνητρα προς τους πολίτες για τη φροντίδα των γηρασμένων κτισμάτων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τον στατικό έλεγχο και την ενίσχυση των κατασκευών προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός. Παράλληλα, προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για να προχωρούν σε στατική ενίσχυση των κτιρίων τους και να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε τις προτάσεις του στο 4ο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να δώσει το παράδειγμα, δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τη στατική ενίσχυση κτιρίων. «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πολιτικοί εγκαινιάζουν μια νέα γέφυρα, αλλά αφήνουν την επόμενη, που είναι παλιά, να κινδυνεύει. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών μπορεί να πιστεύει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί αρκούν για τα έργα συντήρησης, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και πιστεύω ότι υπό το πρίσμα των αναγκών να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, θα το καταλάβουν και οι γραφειοκράτες», ανέφερε ο κ. Στασινός.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση «να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της ευρωπαϊκής συζήτησης. Το ΤΕΕ μπορεί να βοηθήσει και να τεκμηριώσει τις ανάγκες, να σχεδιάσει εργαλεία, να δώσει τεχνικές κατευθύνσεις και να συμβάλλουμε να αλλάξει νοοτροπία και η χώρα και η Ε.Ε.». Περισσότερο από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση», τόνισε.

Επίσης, πρότεινε να δοθούν σοβαρά κίνητρα προς τους πολίτες για τη φροντίδα των γηρασμένων κτιρίων. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα παλαιά κτίρια, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, σημείωσε ο κ. Στασινός, προτείνοντας να απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ των δαπανών στατικού ελέγχου. Περαιτέρω, να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή των δαπανών εργασιών και υλικών, που ο έλεγχος τεκμηριώνει ότι απαιτούνται για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985. Τέλος, να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των μελετών, δαπανών και υλικών για τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές. «Πρόκειται για πρόταση η οποία δεν θα έχει εντέλει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει δημοσιονομικό όφελος. Διότι αυτές οι εργασίες σήμερα είναι απειροελάχιστες. Αν τις προωθήσουμε αφενός θα δημιουργηθούν έσοδα μέσα από τον κύκλο εργασιών των σχετικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και αφετέρου δεν θα υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος», υπογράμμισε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT