Πώς οι «συμμορίες του χαλκού» ρημάζουν τις πολυκατοικίες

Πώς οι «συμμορίες του χαλκού» ρημάζουν τις πολυκατοικίες

«Τον τελευταίο μήνα, μέσα σε δύο εβδομάδες, οι κλέφτες ήρθαν τρεις φορές» λέει στην «Κ» ένοικος πολυκατοικίας, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας καταγράφει τις υπόγειες διαδρομές των κλοπιμαίων

πώς-οι-συμμορίες-του-χαλκού-ρημάζου-563309482

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο αστυνομικό δελτίο καθιστά σαφές ότι το πρόβλημα είναι άλυτο εδώ και χρόνια, ενώ οι δράστες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να κλέβουν το πολύτιμο υλικό. Ο λόγος για τις πολλαπλές κλοπές χαλκοσωλήνων και χάλκινων καλωδίων από εγκαταστάσεις θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες και οικοδομές. 

Τρόμος τα ξημερώματα στην πυλωτή

Η μαρτυρία της Ελένης, η οποία μένει σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου σε μία επταώροφη πολυκατοικία στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι μία από τις πολλές που καταγράφουν οι αστυνομικοί όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Πώς οι «συμμορίες του χαλκού» ρημάζουν τις πολυκατοικίες-1
Φωτογραφία από την πυλωτή της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Τον τελευταίο μήνα, μέσα σε δύο εβδομάδες, οι κλέφτες ήρθαν τρεις φορές. Την πρώτη, γύρω στις 05:00 τα χαράματα ακούσαμε θορύβους, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε από πού προέρχονται», περιγράφει στην «Κ», προσθέτοντας πως «γρήγορα έγινε σαφές πως οι κλέφτες είχαν αφαιρέσει μέρος των χάλκινων σωληνώσεων του συστήματος θέρμανσης (φυσικό αέριο) που είναι εγκατεστημένο στην πυλωτή». 

«Τον τελευταίο μήνα, μέσα σε δύο εβδομάδες, οι κλέφτες ήρθαν τρεις φορές. Τη μία εξ αυτών μάλιστα είχαν καλύψει και την κάμερα στο θυροτηλέφωνο».

«Τη δεύτερη φορά είχαν καλύψει και την κάμερα του θυροτηλεφώνου. Ενας από τους ενοίκους κατέβηκε στην πυλωτή και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους δύο δράστες, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε φυγή. Ο συνεργός του είχε προλάβει, βλέποντας προφανώς το ασανσέρ να κατεβαίνει, να φύγει. Αφησαν πίσω τους ένα σακίδιο, το οποίο όπως διαπίστωσε η Αστυνομία που κλήθηκε στο σημείο, ήταν γεμάτο κλοπιμαία».

«Δυο τρεις μέρες αργότερα, ακούστηκε νέος θόρυβος από την πυλωτή», αφηγείται η Ελένη και εξηγεί ότι θα διεξαχθεί για τρίτη φορά γενική συνέλευση στην πολυκατοικία για να αποφασισθεί πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αν θα χρειαστεί δηλαδή να ξηλώσουν τους εναπομείναντες χαλκοσωλήνες, καθώς όσο παραμένουν, καθιστούν την πολυκατοικία «στόχο».  

Πώς οι «συμμορίες του χαλκού» ρημάζουν τις πολυκατοικίες-2
Οι ένοικοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα ξηλώσουν και τους χαλκοσωλήνες που απομένουν για να μην αποτελεί πλέον η πολυκατοικία «στόχο». 

Οπως μάλιστα σημειώνει, «αυτό που έχει θορυβήσει τους ενοίκους, είναι εκτός των άλλων, πως σε μία από τις τρεις εφόδους, οι δράστες “χτύπησαν” σχετικά νωρίς, γύρω στη 01:00-01:30, ώρα που θα μπορούσε κάποιος να επιστρέφει σπίτι, να αιφνιδιαστεί αλλά και να αιφνιδιάσει τους δράστες, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Σιδηροσωλήνες και φωτιά στα καλώδια

Ο Αθανάσιος Στρουμπούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, λέει με τη σειρά του στην «Κ» πως οι κλοπές πολλαπλασιάστηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όμως δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

«Γιατί οι μάντρες και οι εταιρείες που πληρώνουν για να αγοράσουν σκραπ συνεχίζουν να δέχονται υλικό το οποίο έχει εξόφθαλμα και πέραν πάσης αμφιβολίας αποκτηθεί με παράνομο τρόπο;»

«Ο χαλκός είναι περιζήτητο υλικό για σκραπ» εξηγεί, προσθέτοντας πως όταν οι υδραυλικοί και οι εργολάβοι είδαν πως οι κλοπές δημιουργούσαν πια πολύ μεγάλο ζήτημα στην εργασία τους, αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τους χαλκοσωλήνες με σιδηροσωλήνες στις εξωτερικές τουλάχιστον εγκαταστάσεις θέρμανσης (σ.σ. τις κοινόχρηστες που συνήθως βρίσκονται στις πυλωτές).

Και παρότι ο σιδηροσωλήνας είναι πάρα πολύ πιο οικονομικός από τον χαλκοσωλήνα, η ποιότητα και η αντοχή του δεν είναι ίδια, ενώ και το υλικό είναι αρκετά πιο βαρύ και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο από τους υδραυλικούς που τοποθετούν τις εγκαταστάσεις.

Πώς οι «συμμορίες του χαλκού» ρημάζουν τις πολυκατοικίες-3

«Γιατί όμως οι μάντρες και οι εταιρείες που πληρώνουν για να αγοράσουν σκραπ συνεχίζουν να δέχονται υλικό το οποίο έχει εξόφθαλμα και πέραν πάσης αμφιβολίας αποκτηθεί με παράνομο τρόπο;» αναρωτιέται ο κ. Στρουμπούλης, τονίζοντας πως «αυτό είναι κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές τόσο στις ίδιες τις εταιρείες όσο και στην πολιτεία και για το οποίο ποτέ δεν έχουμε λάβει μία πειστική απάντηση».  

Οπως αναφέρει ο κ. Στρουμπούλης, σκραπ στις μάντρες δίνουν ενίοτε και οι ίδιοι οι υδραυλικοί όταν αλλάζουν παλιούς σωλήνες με νέους ή όταν αντικαθιστούν εγκαταστάσεις από μολύβι με άλλο υλικό, ή γενικά ύστερα από διάφορες εργασίες τους. Παρουσιάζουν όμως στον αγοραστή άδεια άσκησης επαγγέλματος, δελτία και παραστατικά αγοράς υλικών.

«Οι “συμμορίες του χαλκού” μπαίνουν μέσα σε διαμερίσματα σε υπό ανέγερση πολυκατοικίες, ξηλώνουν τα χάλκινα καλώδια που είναι “ντυμένα” με πλαστικό και μετά βάζουν φωτιές για να λιώσουν το πλαστικό και να πάρουν τον χαλκό από μέσα».

«Οσο αυτό το κομμάτι της αγοράς δεν ελέγχεται, τόσο θα συνεχίζεται η παράνομη δραστηριότητα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, οι κλοπές γίνονται μέρα μεσημέρι, ακόμα και την ώρα που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης.

«Οι δράστες κλείνουν τη βάνα, βγάζουν το ψαλίδι κοπής και αφαιρούν γρήγορα γρήγορα τα υλικά», περιγράφει ο κ. Στρουμπούλης. Και μπορεί οι χάλκινοι σωλήνες να αντικαταστάθηκαν από σιδερένιους στις εξωτερικές, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, όμως στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, οι σωλήνες και τα καλώδια συνεχίζουν να είναι χάλκινα τόσο για λόγους λειτουργικούς όσο και αισθητικούς. Για τα καλώδια άλλωστε δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι χάλκινα “ντυμένα” με πλαστικό. Οι “συμμορίες του χαλκού” μπαίνουν μέσα σε διαμερίσματα σε υπό ανέγερση πολυκατοικίες, τα ξηλώνουν και μετά βάζουν φωτιές για να λιώσουν το πλαστικό και να πάρουν τον χαλκό από μέσα».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφέρει ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολυκατοικίες «γιαπιά» όπου οι δράστες εισέρχονται τις νύχτες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων για να κλέψουν σωλήνες και καλώδια. Και όπως εξηγεί, «επειδή συνήθως σε αυτές τις πολυκατοικίες δεν υπάρχει φύλαξη, το φαινόμενο είναι συχνό».


Κεντρική φωτογραφία: kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT