Δεν ήταν μικρότερες σε έκταση οι καμένες εκτάσεις φέτος αν συνυπολογιστούν όλα τα περιστατικά, επισημαίνει η WWF Ελλάς. Η οργάνωση σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς έχει ενισχυθεί η πρόληψη, ωστόσο η επίδραση της κλιματικής αλλαγής δεν χρειάζεται να λειτουργεί μόνον ως άλλοθι. Είναι αναγκαίο να μελετηθεί και να συνυπολογιστεί η επίδρασή της στην ένταση των δασικών πυρκαγιών και να προσαρμοστούν τα δάση και οι κοινωνίες στη νέα πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι διεκδικούν την πρόσληψη τους για όλο τον χρόνο, ανακοίνωσε ότι «μετά τη λήξη των πενταετών συμβάσεων θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επόμενη πενταετία». Ωστόσο, ο νέος διαγωνισμός αφορά και πάλι εποχική εργασία και δεν καλύπτει τα αιτήματα για 12μηνη απασχόληση. Οσον αφορά τα ηλικιακά όρια προσέθεσε ότι «θα διατηρηθούν στα 40 έτη για τους μάχιμους, αλλά θα αυξηθούν στα 50 έτη για τους οδηγούς». Για τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες θα ισχύσει μοριοδότηση για κάθε αντιπυρική περίοδο, ώστε να αξιοποιηθούν η προϋπηρεσία και η πρότερη εμπειρία. Προσέθεσε πάντως ότι από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών θα γίνουν προσλήψεις μέσα στο 2025.
Η έκταση που κάηκε φέτος, αναφέρει η WWF Ελλάς, είναι αντίστοιχη των προηγούμενων ετών σε βάθος εικοσαετίας και αγγίζει τα 500.000 στρέμματα έως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και λήγει επισήμως η αντιπυρική περίοδος. «Μπορεί η καταμέτρηση μόνο υψηλών δασών να δημιουργεί ένα καλό επικοινωνιακό αφήγημα κάνοντας τις καμένες δασικές εκτάσεις να φαίνονται λιγότερες, ωστόσο αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα», τονίζει η οργάνωση. Επιπλέον, «η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική έπληξε 109.710 στρέμματα, εκ των οποίων το 82,4% ήταν δασική έκταση, και όχι μόνο τα 10.000 στρέμματα που ακούμε να επαναλαμβάνεται διαρκώς».
Η διαφορά των στοιχείων που παρουσιάζει η WWF Ελλάς σε σχέση της πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης οφείλεται στο ότι περίπου 10.000 ήταν τα ώριμα δάση που είχαν απομείνει στις βόρειες παρυφές του Πεντελικού και στον Μαραθώνα. «Ομως εκτός από αυτά κάηκαν ξανά πολύτιμες περιοχές με θάμνους, χαμηλή βλάστηση, επίμονη φυσική αναγέννηση και αναδασωτικές προσπάθειες που μπορεί να μην αποτελούν δάσος –κατά την κυβέρνηση–, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικές γιατί με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές χάνουν σταδιακά τη δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε δασική βλάστηση και καταλήγουν πετρότοποι, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές περιοχές της Αττικής και της χώρας γενικότερα», σημειώνει η WWF Ελλάς.