«Το κρασί είναι σαν την τζαζ μουσική. Οσο περισσότερο τη μαθαίνεις, τόσο περισσότερο την αγαπάς», λέει στην «Κ» χαμογελώντας ο Γιώργος Κοτσερίδης, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού. Αρα, όσοι δεν έχετε υποκύψει στη γοητεία του (πόσοι είστε αλήθεια;), ευκαιρία είναι να το κάνετε αύριο.
«Προς Θεού όμως, οι οδηγοί με μέτρο», προσθέτει με την ίδια κεφάτη διάθεση ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού. Αύριο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να απολαύσουμε ποικιλίες κρασιών, να μυηθούμε στον κόσμο του κρασιού.
Στα σχέδια του Συμβουλίου Οινοτουρισμού περιλαμβάνεται η ενίσχυση του «επώνυμου προορισμού» για το κρασί.
Οι επισκέπτες των οινοποιείων, εκτός από την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, μπορούν να γνωρίσουν τους Ελληνες οινοπαραγωγούς, να εξοικειωθούν με τους χώρους και τους τρόπους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές και φυσικά να ενημερωθούν για τα κρασιά του φετινού τρύγου. Και βέβαια, να γευτούν λιχουδιές της κάθε περιοχής.
Ευρωπαϊκή ημέρα
Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον εορτασμό συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας.
«Με βάση τη στρατηγική μας για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς και τη διάχυση των επισκεπτών στον χώρο και τον χρόνο, το υπουργείο Τουρισμού επενδύει σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός. Για τον σκοπό αυτό, ήδη νομοθετήσαμε το 2014 το πλαίσιο για τον οινοτουρισμό, συστήσαμε πρόσφατα το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, ενώ ένα από τα έργα που υλοποιούμε αφορά τη σύνδεση της οινικής παραγωγής και της γαστρονομίας με τον τουρισμό», παρατήρησε στην «Κ» η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
«Ο οινοτουρισμός είναι μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, ενισχύει τη σύνδεση των ταξιδιωτών με τους τόπους που επισκέπτονται και εμπλουτίζει ουσιαστικά την ταξιδιωτική εμπειρία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, από τα περίπου 1.750 οινοποιεία που λειτουργούν στη χώρα μας, μόνον τα 100 έχουν σήμα επισκέψιμου οινοποιείου, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η προώθηση της εξωστρέφειας στον κλάδο και υιοθέτηση πρακτικών που σχετίζονται με το μάρκετινγκ των οινικών προϊόντων.
Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επισκέψιμων Οινοποιείων, το οποίο, όπως δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη στο Συμβούλιο Οινοτουρισμού, «μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, καθώς μέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις με τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις, συνυφασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους νομούς και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, καθώς και ξενάγησης στις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες». Η ενίσχυση του οινοτουρισμού, άλλωστε, θεωρείται επιβεβλημένη σε μια χώρα που ο τουρισμός έχει κυρίαρχη θέση στην οικονομική δραστηριότητα.
Λεύκωμα για επισκέπτες
«Η ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα λεύκωμα με αντιπροσωπευτικά επισκέψιμα οινοποιεία ανά περιφέρεια, να τα προωθήσουμε σε τουριστικά γραφεία και στο εξωτερικό, αλλά και διαδικτυακά, καθώς και να προωθήσουμε τις συνεργασίες οινοποιείων, ξενοδοχείων, εστιατορίων. Λάτρεις του κρασιού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός οινοτουρισμού, σε συνδυασμό με την απόλαυση της κουζίνας κάθε τόπου», λέει ο κ. Κίντζιος.
Μεταξύ των σχεδίων του Συμβουλίου Οινοτουρισμού περιλαμβάνονται η δημιουργία δικτύου περιφερειών και δήμων κρασιού, η ενίσχυση του «επώνυμου προορισμού» για το κρασί και η αξιοποίηση της περιόδου του χειμερινού τουρισμού. Η αρχή μπορεί να γίνει αύριο, με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Αλλά οι οδηγοί, προσοχή στην κατανάλωση!