«Δεν υπάρχουν πιο κατάλληλοι να μιλήσουν για τα προβλήματά μας από… εμάς», αναφέρει η Ανθή, μαθήτρια λυκείου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας εφαρμογής SAFE.YOUth, μέσω της οποίας ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης.
Με τα παιδιά να συμμετέχουν, όπως αναφέρθηκε, στη διαμόρφωση και τον σχεδιασμό της πλατφόρμας, πέντε μαθητές εξήγησαν πώς αυτή θα βοηθήσει στην προστασία των νέων.
«Φοβόμουν πως η βία θα μου χτυπήσει την πόρτα»
Ο Αγγελος, μαθητής λυκείου, δεν έκρυψε τον φόβο του πως αυτή η ακραία μορφή βίας θα του «χτυπήσει» την πόρτα. «Εχω ακούσει περιστατικά ξυλοδαρμών μεταξύ εξωσχολικών στη γειτονιά μου. Τότε κατάλαβα πως τα μέτρα που υπάρχουν δεν είναι αρκετά».
Η Εύη, 16 ετών, έχοντας δει βίαια βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως οι πράξεις, μόνο και μόνο για λίγα λεπτά δημοσιότητας, είναι πολύ πιο βάρβαρες απ’ ό,τι κανείς θα περίμενε. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε λόγο στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας» προσθέτει.
Ο Βασίλης, μαθητής γυμνασίου, δεν κρύβει πως στη δίκη του ηλικιακή ομάδα, τα πειράγματα είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν. «Τόσα χρόνια η Πολιτεία έπαιρνε αποφάσεις για τα παιδιά χωρίς να μας ρωτά, αλλά τώρα είναι η σειρά μας να μιλήσουμε», είπε.
SAFE.YOUth: Ενημερωτικό υλικό και 4 εργαλεία
Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν προς κατόχους λογισμικού Android και iOS, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίασή της, θα διαθέτει ενημερωτικό υλικό σε θεματικές ενότητες, όπως την ψηφιακή ασφάλεια, τις ασφαλείς μετακινήσεις, την ασφάλεια στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις ασφαλείς σχέσεις, την προστασία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την προστασία από εξαρτήσεις.
Επίσης το SAFE.YOUth παρέχει τις εξής δυνατότητες:
- επικοινωνία με γραμμή (10201) για την προστασία των ανηλίκων
- καταγγελία μέσω ξεχωριστής πλατφόρμας
- σύνδεση για επικοινωνία με το “100” και
- κουμπί επείγουσας κατάστασης (emergency button)
Χρυσοχοΐδης: Η βία ανηλίκων εκδηλώνεται πλέον με όπλα
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως η εφαρμογή είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για την ενδυνάμωση των ανηλίκων.
Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση της νεανικής παραβατικότητας με παλαιότερα χρόνια, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πλέον «η βία εκδηλώνεται με όπλα, δηλαδή σουγιάδες και μαχαίρια, ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες συμμορίες.
Μάλλιος: Βλέπουμε την ακραία βία στα βίντεο των νέων
Ο αρχηγός ΕΛΑΣ, Δημήτρης Μάλλιος, μίλησε για τα βίντεο που φτάνουν στο αρχηγείο της αστυνομίας, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης. «Βλέπουμε σε κάποια βίντεο με ποσό ακραία βίαιο τρόπο συμπεριφέρονται τα παιδιά χωρίς να αντιλαμβάνονται πως ένα χτύπημα μπορεί να είναι μοιραίο για αυτόν που είναι πεσμένος στο έδαφος».
Η επίσημη λειτουργία του “Safe Youth”, του Panic button για τους νέους, ξεκινά σήμερα Δευτέρα (11/11), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.