Σε αδιέξοδο πολλοί κάτοικοι του Ληξουρίου

Σε αδιέξοδο πολλοί κάτοικοι του Ληξουρίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αποκλεισμένοι στο Ληξούρι βρίσκονται από χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι, καθώς η θαλάσσια σύνδεση με το Αργοστόλι έχει διακοπεί λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και προβλημάτων στο λιμάνι του Ληξουρίου μετά και τον δεύτερο σεισμό. Παράλληλα, στο οδικό δίκτυο πέριξ της πόλης και των χωριών κινούνται μόνο αυτοκίνητα που διαθέτουν ειδική άδεια, λόγω επικινδυνότητας.

Οι κάτοικοι του Ληξουρίου των οποίων τα σπίτια έχουν προβλήματα προτιμούν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους σπίτια ή να μείνουν στα αυτοκίνητα ή σε σκηνές κοντά στο σπίτι τους, σε σχέση με το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο λιμάνι του Αργοστολίου. «Αν αφήσουμε τα σπίτια αφύλαχτα, μπορεί να μπουν μέσα και να μας κλέψουν τα πάντα. Το Αργοστόλι είναι πολύ μακριά και είναι δύσκολο να πηγαινοερχόμαστε», λέει κάτοικος που το σπίτι του παρουσιάζει ρωγμές ήδη από τον προηγούμενο σεισμό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε χθες εκτεταμένες υλικές ζημιές, αλλά όχι ολικές καταρρεύσεις κτιρίων. «Χρειάστηκε να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από το εσωτερικό σπιτιών επειδή είχαν πέσει έπιπλα. Επίσης απομακρύναμε από διάφορα σημεία κεραμίδια ή πέργκολες που κρέμονταν και ήταν επικίνδυνα», αναφέρει χαρακτηριστικά πυροσβέστης.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν τόσο για την αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων και την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού, αναζητεί η κυβέρνηση. Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί κοινοτική χρηματοδότηση.

Στην Κεφαλονιά μετέβη χθες το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη. Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Ληξούρι, όπου επισκέφθηκε σημεία όπου σημειώθηκαν ζημιές, όπως το λιμάνι της πόλης, σχολικά κτίρια και το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο, και στη συνέχεια μετέβη στο Αργοστόλι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Περιφέρειας. «Είδα με λύπη μου ότι το Ληξούρι έχει υποστεί πολλές και σημαντικές ζημιές, οι οποίες σε ένα βαθμό επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα των κατοίκων να έχουν μια ομαλή ζωή. Υπό αυτή την έννοια, το κράτος έχει άμεση υποχρέωση να ανταποκριθεί. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία μου εδώ. Θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό για το τι είδα και από εκεί και πέρα η κρατική μηχανή πρέπει να κάνει το καθήκον της», δήλωσε σχετικά ο κ. Δένδιας.

Eνίσχυση της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Κεφαλονιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενισχυθεί με συνολικά τριάντα αστυνομικούς από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενώ για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων μετέβη σήμερα κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ με οκτώ πυροσβέστες κι έναν διασωστικό σκύλο.

Σήμερα θα μεταφερθεί στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγιεινής Θεσσαλίας για δειγματοληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Παν. Θεσσαλίας θα διενεργηθεί έλεγχος σε κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» από εξειδικευμένο προσωπικό στην υγιεινή και στις επιδημίες πλοίων (ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHIPSAN). Ο λόγος αυτής της παρέμβασης είναι ότι πριν από δύο ημέρες κατεγράφησαν τρία περιστατικά γαστρεντερίτιδας, άγνωστης προς το παρόν αιτίας, στο πλοίο του λιμανιού του Αργοστολίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον χθεσινό σεισμό εννέα άτομα τραυματίστηκαν ελαφριά από πτώσεις αντικειμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT