Ελεύθερος με εγγύηση 2.000.000 ευρώ ο Άγγελος Φιλιππίδης

Ελεύθερος με εγγύηση 2.000.000 ευρώ ο Άγγελος Φιλιππίδης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος, με την καταβολή εγγύησης 2 εκατ. ευρώ και τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης στο Α.Τ. της περιοχής του, αφέθηκε χθες μετά την πολύωρη απολογία του, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε ότι είναι αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, δηλαδή της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του που απολογήθηκαν πριν από αυτόν, υποστήριξε ότι τα δάνεια που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν σύννομα, χορηγήθηκαν με βάση την τραπεζική πρακτική που ακολουθείται πάντα, ενώ εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, που θα επηρέαζε στη συνέχεια την αποπληρωμή τους.

Στη μαραθώνια απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο κ. Φιλιππίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώθηκε στην ανάλυση των οικονομικών όρων και προϋποθέσεων σχετικά με τα δάνεια που δόθηκαν από το Τ.Τ. και ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος προσπάθησε να απαντήσει βήμα βήμα σε καθένα από τα σημεία της υπόθεσης, ενώ, όπως φάνηκε και από τη δήλωσή του στα ΜΜΕ πριν μπει στο γραφείο του ανακριτή, θεωρεί ότι η διαδικασία χορήγησης δανείων αφορά τις τράπεζες και όχι τις δικαστικές αρχές. «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν χάσω, τότε οι εισαγγελείς θα εγκρίνουν τα δάνεια», είπε.

Ειδικότερα, ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι όταν προχώρησε στην έγκριση δανείων για το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα – Αναστασίας Βάτσικα (οι οποίοι βρίσκονται στη Μ. Βρετανία και έχει ζητηθεί η έκδοσή τους), αυτοί είχαν μια επιτυχημένη εταιρεία, καταξιωμένη στον χώρο των συνεδρίων και εκδηλώσεων. Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. έκανε λόγο για μια συμφέρουσα σύμβαση με την εταιρεία BestLine, ενώ χαρακτήρισε εξασφαλισμένα όλα τα δάνεια που δόθηκαν προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Ο κ. Φιλιππίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ακόμη στα δάνεια προς την εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου σήμερα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, λέγοντας ότι ναι μεν η εταιρεία είχε ήδη λάβει δάνειο, αλλά είχε προχωρήσει σε σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που την καθιστούσε περισσότερο αξιόπιστη οικονομικά, και αποδεικνύεται – κατά τον κατηγορούμενο- και από τη μετέπειτα άδεια που δόθηκε στον κ. Λαυρεντιάδη για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Proton Bank. Οσον αφορά το δάνειο προς τον επιχειρηματία Π. Ευθυμίου, όπως είπε, εξυπηρετείται κανονικά από άλλον επιχειρηματία.

Σε γενικές γραμμές ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να υποστήριξε ότι το Τ.Τ. ήταν ένας υγιής χρηματοπιστωτικός φορέας. Ακόμα φέρεται να διαμαρτυρήθηκε καθώς δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στη διαδικασία της προκαταρκτικής, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε ζητήσει. Επίσης, φέρεται να προσκόμισε έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν ότι δεν απελάθηκε από την Τουρκία αλλά ήρθε στην Ελλάδα με τη δική του θέληση προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, ο Αγγελος Φιλιππίδης «ενήργησε (…) καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT