Κατεδαφιστέο το 2,5% των κτιρίων με ζημιές στην Κεφαλονιά

Κατεδαφιστέο το 2,5% των κτιρίων με ζημιές στην Κεφαλονιά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις το 2,5% των κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της Κεφαλονιάς έχει μέχρι στιγμής κριθεί κατεδαφιστέο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, σχεδόν το σύνολο των αυθαιρέτων κτιρίων ή προσθηκών στο νησί υπέστη ζημιά, γεγονός που αναδεικνύει την επικινδυνότητα της νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ύστερα από επιδερμικούς ελέγχους.

Χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Κεφαλονιά και ηγήθηκε σύσκεψης στο νησί, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτ. Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας Αλ. Παρίσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Θεοπεφτάτου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν 4.026 κτίρια σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Ιθάκη, τα οποία σε ποσοστό 42% (1.614) κρίθηκαν ότι ήταν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και έως τις 16 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 1.579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια, εκ των οποίων 469 έχουν χαρακτηριστεί πράσινα (30%), 988 κίτρινα (62%), 122 κόκκινα (8%) προς επανέλεγχο από τριμελή επιτροπή. Από τα 122 προς επανέλεγχο τα 40 πρόκειται να κατεδαφιστούν (2,5% επί του συνόλου των κτισμάτων του δευτεροβάθμιου ελέγχου). Οι έλεγχοι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσει και η καταβολή της αποζημίωσης για την οικοσκευή σε μη κατοικήσιμα σπίτια, ενώ οι έλεγχοι για την καταστροφή της οικοσκευής θα επεκταθούν και σε κατοικήσιμα σπίτια. Επίσης, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί εφάπαξ βοήθημα 355 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους στο νησί.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής του αεροδρομίου και της διαδικασίας ανάθεσης των μελετών για το λιμάνι του Ληξουρίου, καθώς και την έναρξη λειτουργίας των δύο γραφείων της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στο νησί, τα οποία θα διαχειριστούν τη χορήγηση επιδομάτων και βοηθημάτων στους σεισμόπληκτους.

Στην Αθήνα, καθηγητές ΕΜΠ και μηχανικοί που συμμετείχαν μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου στους ελέγχους στην Κεφαλονιά εξέθεσαν τα πρώτα τους συμπεράσματα. «Οτιδήποτε αυθαίρετο στο νησί έχει πάθει ζημιά», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Ψυχογιός, δομοστατικός μηχανικός. «Είτε επρόκειτο για αυθαίρετα κτίρια ή για αυθαίρετες προσθήκες. Ολοι οι μηχανικοί υπογράφουμε για τα αυθαίρετα και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Παρ’ όλα αυτά το ΤΕΕ δεν θεωρεί ότι μια απαγόρευση της νομιμοποίησης αυθαιρέτων στις πιο σεισμογενείς περιοχές θα βοηθούσε. «Σε όλα τα αυθαίρετα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, κάτι που το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν το προέβλεψε ούτε στον ν.4014/11 ούτε στον ν.4178/13», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης. «Πρέπει στις επισκευές να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), να μη γίνουν επιδιορθώσεις από τεχνίτες “στο πόδι”», ανέφερε ο κ. Γιάννης Πρωτονοτάριος, καθηγητής του ΕΜΠ. «Τα κτίρια που επισκευάστηκαν πρόχειρα στην Αθήνα μετά τον σεισμό του 1981 κόντεψαν να καταρρεύσουν στον σεισμό του 1999. Πρέπει επίσης να καταγραφούν σε ένα μητρώο τα κτίρια που επισκευάστηκαν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT