Στοιχεία για πληρωμές στην υπόθεση της σύμβασης των αρμάτων Λέοπαρντ-2 βρέθηκαν κατά την κοινή έρευνα Γερμανών και Ελλήνων εισαγγελέων, στα τέλη Αυγούστου του 2013, στα γραφεία της Rheinmetall στην οδό Πλουτάρχου, στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πληρωμές αυτές αφορούν υποκατασκευαστικό έργο της γερμανικής εταιρείας, που έχει σχέση τόσο με τα ηλεκτρονικά του οπλικού συστήματος όσο και με το σύστημα ερπυστριών, που κατασκευάζεται από ειδικά μέταλλα, για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρείας του άρματος Krauss Maffei Wegmann (KMW).
Η αποτύπωση των στοιχείων αυτών έγινε μάλλον συμπτωματικά, καθώς ο δικαστικός από το εφετείο που είχε λάβει μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα τα έστειλε στη γερμανική πρεσβεία στην οποία τα ανακάλυψαν συνάδελφοί του εντελώς συμπτωματικά λίγο πριν σταλούν στην Εισαγγελία της Βρέμης, όπου ερευνώνται οι κατηγορίες κατά της Rheinmetall. Αφορούν δωροδοκίες στη διεκδίκηση συμβολαίων στο πλαίσιο των συμβάσεων για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Asrad, αλλά και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των υποβρυχίων της κλάσης 209.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα στοιχεία περιλαμβάνονται ονόματα παραληπτών και ποσά που αφορούν συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας που έχουν σχέση με την κατασκευή των αρμάτων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο εγκατέλειψε άρον άρον ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας μετά την έρευνα, έκλεισε. Η Rheinmetall, σε ερώτηση της «Κ», ανέφερε ότι η διακοπή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα είχε σχέση με τον περιορισμό της εμπορικής της δραστηριότητας. Ωστόσο, άλλες πηγές της εταιρείας διευκρίνιζαν ανεπίσημα ότι «το ρίσκο από τις έρευνες στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλο ενόψει και μιας μεγάλης δουλειάς που διεκδικούσε η γερμανική εταιρεία στη Σαουδική Αραβία…». Στον ίδιο χώρο του κτιρίου της οδού Πλουτάρχου στεγαζόταν ο κ. Π. Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στο παρελθόν, που είναι κατηγορούμενος για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των Asrad από την Εισαγγελία Αθηνών.
Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με εκτεταμένες έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου σε σπίτια πρώην στελεχών της KMW. Η Εισαγγελία Αθηνών είχε ζητήσει να γίνει έρευνα και στα γραφεία της KMW, αλλά εκείνη του Μονάχου και η γερμανική εταιρεία συμφώνησαν το ζήτημα αυτό να διεκπεραιωθεί με μία επίσκεψη της Εισαγγελίας στα γραφεία του γερμανικού οίκου «χωρίς περιπολικά και στρατιές εφοριακών», όπως είπε στην «Κ» πηγή της εταιρείας. Ωστόσο, έρευνες με περιπολικά έγιναν σε δύο σπίτια και αφορούσαν σύστημα αυτοκινούμενων πυροβόλων Pzh -2000, που είχε πουλήσει η Wegmann στο ελληνικό Πεντάγωνο για 195 εκατ. ευρώ. Προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας διαφθοράς στην Αθήνα και οδήγησε σε σημαντικά ευρήματα στο σπίτι ενός εκ των δύο πρώην αξιωματούχων της γερμανικής εταιρείας.
Η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ζητήσει σε αυτήν την υπόθεση τη συνδρομή του ανακριτή κ. Σπύρου Γεωργουλέα και αναμένεται σύντομα να βρεθεί στην Αθήνα για να παραλάβει συμβόλαια, καταθέσεις και όποιο άλλο πειστήριο έχει συγκεντρώσει…