Μυστηριώδης εξαφάνιση χρυσού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέση με μυστηριώδη υπόθεση εξαφάνισης φορτίου με πολύτιμα μέταλλα, το 2002, έχει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακύκλωσης με έδρα τον Ασπρόπυργο, στην οποία πραγματοποίησε έφοδο η Οικονομική Αστυνομία την 29η Απριλίου. Σε βάρος του επιχειρηματία και της κόρης του (κατέχει θέση γενικής διευθύντριας) ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματική απάτη που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Κατηγορούνται ότι διέθεταν παράνομα προς πώληση επώνυμα προϊόντα (ένδυσης και υπόδησης) που παραλάμβαναν από τις κατασκευάστριες εταιρείες με σκοπό την ανακύκλωσή τους. Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς χρηματική εγγύηση.

Η υπόθεση εξαφάνισης των πέντε κιβωτίων που περιείχαν 46 κιλά χρυσού και 142 κιλά πλατίνας διαδραματίστηκε το 2002. Η εκδίκασή της ωστόσο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου. Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι η εταιρεία ανακύκλωσης με έδρα τον Ασπρόπυργο είχε στην κατοχή της ποσότητα σκραπ, που περιείχε διάφορα πολύτιμα και μη μέταλλα. Την 20ή Μαρτίου 2003 συμφώνησε με την εταιρεία Ferromet Ο.Ε. να μεσολαβήσει για την πώληση του φορτίου στην αμερικανική εταιρεία PM Recovery Inc, αντί 1,5 εκατ. δολαρίων.

Το φορτίο των μετάλλων συσκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ανακύκλωσης, ενώ τα κοντέινερ ελέγχθηκαν και μολυβδοσφραγίστηκαν από ειδικούς πραγματογνώμονες. Ωστόσο, παρότι τo εμπόρευμα ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη (για λογαριασμό της παραλήπτριας εταιρείας) με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αυτό ουδέποτε συνέβη. «Τα εμπορεύματα δεν ευρέθησαν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου για να φορτωθούν στο αεροσκάφος και συνεπώς δεν εξήχθησαν προς τον προορισμό τους στη Γερμανία» αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται στο ίδιο έγγραφο, η αγοράστρια εταιρεία στις ΗΠΑ PM Recovery Inc. κατέβαλε προκαταβολή 900.000 ευρώ στην εταιρεία ανακύκλωσης του Ασπροπύργου. Το φορτίο μάλιστα είχε ασφαλιστεί από εταιρείες με έδρα την Αγγλία (αντί 1,65 εκατ. δολαρίων) και το Βέλγιο (αντί επίσης 1,65 εκατ. δολαρίων) και έτσι οι αγοραστές των πολύτιμων μετάλλων διεκδίκησαν αποζημίωση, ενώ η εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο ζήτησε να πληρωθεί το υπόλοιπο συμφωνηθέν ποσό, δηλαδή 600.000 ευρώ.

«Η όλη μεθόδευση περί δήθεν απώλειας των εμπορευμάτων ολοκληρώθηκε (…) με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ότι δήθεν απωλέσθησαν με ευθύνη της εμπορεύματα αξίας», αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη υπάλληλοι της Ο.Α, εργαζόμενοι μεταφορικών εταιρειών και εταιρειών διαμεταφοράς (logistics) που σκηνοθέτησαν τη δήθεν απώλεια του φορτίου. Επιπλέον, για απιστία διώκονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος, τότε, της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης της πρώην Ο.Α. καθώς, ενώ γνώριζαν ότι το φορτίο δεν είχε παραδοθεί προς μεταφορά, δέχτηκαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καταβάλλοντας στην αγοράστρια εταιρεία 275.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας ανακύκλωσης δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων. Ο ίδιος σε χθεσινές του δηλώσεις στην «Κ» αρνήθηκε ότι η εταιρεία του είχε προχωρήσει στην πώληση του «επίμαχου» φορτίου πολύτιμων μετάλλων, ενώ χαρακτήρισε μυθεύματα όσα ανακοινώθηκαν (την περασμένη εβδομάδα) από την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με ευρήματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του, στον Ασπρόπυργο. Υποστήριξε ότι ένα από τα κατασχεμένα πιστόλια είναι συλλεκτικό, του 1903, και ότι το 1,3 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκε είναι δηλωμένο στο ταμείο της εταιρείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT