Πώς θα ψηφίσουν πολίτες της Ε.Ε. στην Ελλάδα

Πώς θα ψηφίσουν πολίτες της Ε.Ε. στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαγραφή 150 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βουλγάρων αλλά και Ρουμάνων, από τους εκλογικούς καταλόγους αποφάσισε το Πρωτοδικείο της Κω. Η απόφαση του δικαστηρίου ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά του υποψήφιου δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου, ο οποίος κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο Νίκο Καρακωνσταντίνο και εκ νέου υποψήφιο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για προσπάθεια αλλαγής της σύνθεσης του εκλογικού σώματος του νησιού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η απόφαση ενδεχομένως να μην έχει στέρεη βάση, καθώς το καθεστώς εγγραφής στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «χαλαρό». Οποιος πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. θέλει να εγγραφεί στους καταλόγους και να ψηφίσει στις εκλογές, τόσο τις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωεκλογές, μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει έγγραφο μονίμου κατοικίας, ανέφερε στέλεχος του υπουργείου. Αστειευόμενος μάλιστα τόνιζε ότι αν κάποιος έχει χρήματα θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει ένα Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσδοκώντας να εξασφαλίσει την ψήφο τους.

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε όποια χώρα θέλουν τους υποψήφιους είτε της χώρας προέλευσής τους, είτε τους υποψήφιους της χώρας όπου βρίσκονται, αρκεί σε κάθε περίπτωση να έχουν φροντίσει να εγγραφούν στους συγκεκριμένους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 14.973 Ελληνες πολίτες έχουν καταθέσει αίτηση για να ψηφίσουν με ελληνικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές. Ωστόσο επειδή θα πρέπει ενδεχομένως να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να μεταβούν στην πόλη όπου θα δημιουργηθεί το εκλογικό τμήμα για ξένους, οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ενδεικτικά στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει 42.304 Ελληνες μετανάστες. Από την άλλη το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό διασταυρωτικό έλεγχο που πραγματοποίησε, εντόπισε 820 άτομα που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό τον λόγο οι συγκεκριμένοι θα ψηφίσουν εφόσον πρώτα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν ψηφίσει και αλλού.

Από την άλλη, 13.098 Ευρωπαίοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο για να ψηφίσουν στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές, Ελληνες εκπροσώπους. Από αυτούς περίπου το 24% είναι Βρετανοί, το 18,15% προέρχεται από τη Βουλγαρία, το 12,41% από τη Γερμανία, το 11,22 από τη Ρουμανία και το 7,15 από την Κύπρο. Από αυτούς οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας την περιφέρεια Δωδεκανήσου (1.661 άτομα) και ακολουθεί το υπόλοιπο του νομού Αττικής με 1.237 κατοίκους από χώρες της Ε.Ε., τα Χανιά με 1.074 και η Β΄ Περιφέρεια Αθηνών με 1.068.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT