Οι αρετές ενός ηγέτη, κατά τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ

Οι αρετές ενός ηγέτη, κατά τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και προς τους Ελληνες ψηφοφόρους, περιείχε η ομιλία του Φρεντερίκ Γουίλεμ ντε Κλερκ, πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, το βράδυ της Τρίτης στον πολυχώρο Hub Events στα Κάτω Πετράλωνα. Ο κ. Ντε Κλερκ μίλησε με θερμά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «διαθέτει όραμα» και ότι «έχει αποδεχθεί την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές». Hταν πιο αυστηρός με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναδεικνύοντας ως μείζονα προβλήματα τον κατακερματισμό της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη «δημογραφική κρίση» που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο άνθρωπος που μοιράστηκε το Νομπέλ Ειρήνης το 1993 με τον Νέλσον Μαντέλα για την καταλυτική συμβολή του στην ομαλή αποκαθήλωση του απαρτχάιντ, ήταν προσκεκλημένος της ένωσης φιλανθρωπικών σωματείων «Μαζί για το Παιδί». Το θέμα της ομιλίας του ήταν τα προσόντα που χρειάζεται ένας ηγέτης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ηγεσία επηρεάζει βαθιά τη ροή της Ιστορίας», δήλωσε ο 78χρονος Νοτιοαφρικανός, δίνοντας ως παραδείγματα ηγέτες που γνώρισε, όπως ο Μαντέλα, ο Γκορμπατσόφ και η Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και έναν σύγχρονό του με τον οποίο δεν συναντήθηκε ποτέ, τον Ντενγκ Χσιαοπίνγκ. Στη συνέχεια παρουσίασε τις εννέα προϋποθέσεις της επιτυχημένης ηγεσίας, με αναφορές στην ταραχώδη πρόσφατη ιστορία της χώρας του.

Μεταξύ των αρετών που ανέφερε ήταν η αποδοχή της ανάγκης για πραγματική αλλαγή και η αποφυγή του πειρασμού της προσποίησης της αλλαγής. Σχετικά με την πρώτη, είπε χαρακτηριστικά: «Η προοπτική της επικείμενης καταστροφής δεν έχει πείσει πάντα αυτούς που είναι στο τιμόνι να αλλάξουν πορεία». Πολλοί ηγέτες «μέσω αναποφασιστικότητας και αδράνειας, άφησαν τις χώρες τους να παρασυρθούν ακυβέρνητες στα βράχια». Για τη δεύτερη, τόνισε: «Για χρόνια εμείς οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας ότι μπορούσαμε να “μεταρρυθμίσουμε” το απαρτχάιντ και έτσι να αποφύγουμε τις τραυματικές αποφάσεις και τους κινδύνους που συνεπάγεται η πραγματική αλλαγή». Οι παρατηρήσεις συνοψίζουν με οδυνηρή ακρίβεια το έλλειμμα ηγεσίας στην Ελλάδα στα χρόνια πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο κ. Ντε Κλερκ είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, την Ελίτα ντε Κλερκ (το γένος Λαναρά), η όποια διατηρεί φιλικές σχέσεις με μέλη του Δ.Σ. της ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Εξ ου και, όπως δηλώνει στην «Κ» η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Αλεξάνδρα Μαρτίνου, «όταν του ζητήσαμε να μιλήσει, προθυμοποιήθηκε αμέσως». Στην εκδήλωση συμμετείχαν 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γνωστών εφοπλιστών, τραπεζιτών και άλλων επιφανών επιχειρηματιών. Το εισιτήριο κόστιζε 150 ευρώ και τα έσοδα θα μοιραστούν ισομερώς στις 10 οργανώσεις που συναπαρτίζουν την ένωση «Μαζί για το Παιδί». «Ηταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη βραδιά», σημειώνει η κ. Μαρτίνου, χαρακτηρίζοντας τον ομιλητή «πολιτικό που έχει πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT