Δείτε τα θέματα και τις λύσεις σε Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία

Δείτε τα θέματα και τις λύσεις σε Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας συνεχίστηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων Γενικού Λυκείου, που διεκδικούν μία θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σε συνεργασία με το φροντιστήριο «Όριον» μπορείτε να δείτε στην ειδική ενότητα kathimerini.gr/exams το θέμα, τις απαντήσεις αλλά και σχόλια για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Χθες, επίσης, άρχισαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Εκθεσης οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, που διεκδικούν μία θέση στα ΤΕΙ. Στο πλαίσιο της Εκθεσης, τους ζητήθηκε να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι απόφοιτοι της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης πρέπει να σπεύσουν εάν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Μαθητείας. Μέσω του προγράμματος, οι απόφοιτοι μαθητεύουν πέντε ημέρες εβδομαδιαίως, έξι ώρες την ημέρα, για 6 μήνες σε επιχειρήσεις, ενώ τους χορηγείται μηνιαία υποτροφία 300 ευρώ και ασφάλιση στο ΙΚΑ για τον κίνδυνο ατυχήματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών και αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής (Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων Β΄ Βαθμίδας και Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), των σχολικών ετών 2011-12, 2012-13. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες απόφοιτοι του 2010-11 που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, οι εγγραφές ολοκληρώνονται αύριο στις 11.59 στην ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr.

Τέλος, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου σε επιστολή της προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διαμαρτύρεται για αίτημά του να είναι έτοιμα προς εκτύπωση (ολοκληρωμένα, σελιδοποιημένα, επιμελημένα, διορθωμένα) έως τα τέλη Ιουλίου πέντε σχολικά βιβλία.

Θέματα «υπέρ αδυνάτων»

Σχόλιο του Εμ. Αμαργιανάκη*

Υπό την επίδραση του «ανθρωπισμού» … τα σημερινά θέματα

Δεύτερη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και μια πρώτη εικόνα διαμορφώνεται ως εξής.

Η Θεωρητική κατεύθυνση είτε είχε επιλέξει Βιολογία (το μέγιστο πλήθος) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (που εκτιμούμε ότι πληθικά ήταν λίγοι γιατί τους είχαν φοβίσει τα θέματα των τελευταίων ετών) με τα σημερινά θέματα απέδωσε καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί τα θέματα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας ήταν απλά και η Βιολογία ευκολότερη από πέρυσι.

Η Θετική κατεύθυνση εκτιμούμε ότι θα έχει «σαρώσει» τα άριστα και στην Βιολογία και στα Μαθηματικά.

Όσον αφορά την Τεχνολογική κατεύθυνση εκτιμούμε ότι δεν θα αντιμετώπισε ιδιαίτερη δυσκολία στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, της Ιατρικής και των Παραϊατρικών σχολών με τα μέχρι τώρα δεδομένα (και με υπόθεση εργασίας ότι τα υπόλοιπα μαθήματα που έπονται θα είναι αντιστοίχου επιπέδου δυσκολίας με τα περσινά) κινούνται ανοδικά.

* Ο Εμ. Αμαργιανάκης είναι Πρόεδρος του Γαλλικού Κολλεγίου IdeF

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT