Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους υποψηφίους να σπεύσουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στα… τυφλά, θορυβημένο από τις οξύτατες αντιδράσεις των γονέων και μετά και το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ». Ενώ τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η προθεσμία, λίγοι υποψήφιοι έως τώρα έχουν υποβάλει μηχανογραφικό, καθώς περιμένουν να δουν τι θα ισχύσει τελικά με τις μετεγγραφές. Ετσι, δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να πέσει το σύστημα υποβολής μηχανογραφικού λόγω υπερφόρτωσης, όπως δεν αποκλείεται επίσης να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου…
Ειδικότερα, χθες το υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι «επειδή έχει διαπιστωθεί ότι ο ρυθμός υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έως τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεδομένου ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας, παρακαλούνται οι υποψήφιοι να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου, ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα στις οριστικοποιήσεις λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ημέρες». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος δικαιούται μετεγγραφής. Συγκεκριμένα, με το άρθρο στον νόμο 4264/14 επανακαθιερώθηκαν οι μετεγγραφές υποψηφίων πολύτεκνων, τρίτεκνων οικογενειών και εκείνων που πληρούν κοινωνικά κριτήρια, όμως την τελική απόφαση για τον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνουν δεκτές ανήκει στο τμήμα υποδοχής.
Με βάση τον νόμο, πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση με τις διευκρινίσεις για κριτήρια και διαδικασία, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα. Επίσης, ο υπ. Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ότι έχει στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων μετεγγραφών τα προηγούμενα χρόνια και «την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουμε να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να γίνει καταγραφή του θέματος». Αρα οι διευκρινίσεις θα δοθούν μετά την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, ενώ, καθώς θα τεθούν κριτήρια, παύουν να ισχύουν όσα δήλωσε ο κ. Λοβέρδος περί ελεύθερων μετεγγραφών, όπως ανέφερε χθες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) που εκπροσωπεί πανελλαδικά 208.000 πολύτεκνες οικογένειες. «Με τις παλινωδίες του και την τακτική του “ράβε-ξήλωνε” οδήγησε τις πολύτεκνες οικογένειες σε απόγνωση και καλούνται οι πολύτεκνοι (γονείς και παιδιά) να το συμπληρώσουν στα τυφλά». Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων από τους οποίους προκύπτει ότι στα βασικά (Σχέδιο, Αγγλικά) οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα από το 2013, κάτι που θα ψαλιδίσει την ανοδική τάση των βάσεων σε σχολές για τις οποίες απαιτεί η εξέταση σε ειδικό μάθημα (π.χ. Αρχιτεκτονικές, ΜΜΕ, Διεθνών Σχέσεων κ.ά.).