Ο Σήφης και τα άλλα ερπετά που πληγώναμε…

Ο Σήφης και τα άλλα ερπετά που πληγώναμε…

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λάρισα κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, αλλά πολλοί ορκίζονται ότι συνέβη. Πριν από λίγα χρόνια, μια γυναίκα που εργαζόταν στον κάμπο, αντίκρισε ένα θέαμα τόσο τρομακτικό, που την έκανε να τρέξει με μια ανάσα την απόσταση μέχρι το κοντινό καφενείο. «Κατέβηκαν οι δράκοι, ο Θεός μάς καταράστηκε!» είπε στους θαμώνες, που όπως ήταν αναμενόμενο την πήραν στο ψιλό. Ηταν αρκετή ώρα αργότερα που το μυστήριο διαλευκάνθηκε. Δεν ήταν δράκοι, ήταν ιγκουάνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, είχαν θεριέψει στον αγρό και είχαν σχηματίσει αγέλη.

Οπως και παντού στη χώρα, έτσι και στη Λάρισα, μετά την επιτυχία του σίριαλ «Είσαι το ταίρι μου», την περίοδο 2001-2002, όπου την παράσταση έκλεβαν ο Λάζαρος και ο Μήτσος, το πιστό του ιγκουάνα, ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν σπεύσει να προμηθευτούν ένα δικό τους για κατοικίδιο. Ανάμεσά τους και ο Χρήστος. «Γενικά έχω τρέλα με ζώα», λέει στην «Κ». «Κι επειδή ζω στην εξοχή (σ.σ. στη Νέα Μάκρη), σκέφτηκα ότι μπορώ να φροντίσω και ένα ιγκουάνα». Αντίθετα με πολλούς, ο ίδιος είχε ενημερωθεί για τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης των ερπετών, την κατάλληλη διατροφή κ.λπ. Το ζωντανό θέριεψε. «Θυμάμαι σε δύο χρόνια είχε φτάσει τα δύο μέτρα. Του άρεσε να κάθεται στο κουρτινόξυλο και η ουρά του ακουμπούσε τα κεφάλια μας όταν καθόμασταν στον καναπέ!»

Ομως δεν ήταν όλοι εξίσου συνειδητοποιημένοι. Εκείνη την περίοδο, τα pet shops ξεπούλαγαν (για κακή τους τύχη, τα ιγκουάνα είναι φθηνά, με κόστος περί τα 20 ευρώ), οι εισαγωγές είχαν πιάσει τον δυσθεώρητο αριθμό των 20.000 ζώων τον χρόνο. Από αυτά, τελικά, ελάχιστα επιβίωσαν. Πολλά κατέληξαν κατά τη μεταφορά τους στη χώρα μας, ενώ τα περισσότερα χάθηκαν μετά την εγκατάλειψή τους στον δρόμο από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι βλέποντας ότι η φροντίδα τους απαιτεί και κόπο και χρήμα, καθώς και ότι το ιγκουάνα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα δύο μέτρα σε μήκος, άρχισαν σταδιακά να τα αφήνουν κυριολεκτικά όπου να ’ναι, σε πάρκα, βουνά, ακόμη και σε πλατείες.

Κατά καιρούς πολλά έχουν εντοπιστεί από οργανώσεις και φιλόζωους σε άθλια κατάσταση σε ανύποπτα σημεία, ενώ έχουν συμβεί ουκ ολίγα ευτράπελα όπως όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα γιγάντιο ιγκουάνα εισέβαλε από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα σε σπίτι της Αργυρούπολης. Το ζωντανό είχε τότε περισυλλέξει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, που το είχε μεταφέρει για φροντίδα στον Σύλλογο για την Προστασία και Περίθαλψη Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Πολλά πέθαναν και κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους σε σπίτια. Το ιγκουάνα χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλο χώρο να κινείται, υγρασία, ενώ έχει ανάγκη από εξειδικευμένη διατροφή. Εάν κάποιος από αυτούς τους κανόνες δεν τηρηθεί, το ζώο ενδέχεται να ασθενήσει και να πεθάνει. Οπως λένε οι ειδικοί, τα ερπετά μοιάζουν άτρωτα, αλλά ιδίως σε μικρή ηλικία είναι ιδιαίτερα ευπαθή και ευαίσθητα ζώα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο αγέρωχος «Σήφης» έφυγε καταπονημένος, όπως όλα δείχνουν, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο κροκόδειλος, που εδώ και μήνες ζούσε στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, προσελκύοντας επιστήμονες και τουρίστες, εντοπίστηκε την Κυριακή το απόγευμα να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού κοντά στο ρέμα του Πατσού. Χθες το πρωί, κλιμάκιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, του δασαρχείου και επιστημόνων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έσπευσε στην περιοχή και όπως είπε στην «Κ» ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης, «κτηνίατρος που εξέτασε το νεκρό ζώο δεν διαπίστωσε κάποιο τραύμα στο σώμα του, πράγμα που ενισχύει το ενδεχόμενο ο θάνατος να οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε άλλα αίτια». Οπως είπε, ο θάνατος του ζώου προσδιορίζεται σε πάνω από δέκα ημέρες, γι’ αυτό και ήταν σε προχωρημένη σήψη. Ετσι η απόφαση ήταν να τοποθετηθεί σε απομονωμένο και μη προσβάσιμο χώρο κοντά στο φράγμα, έως ότου ολοκληρωθεί η αποσύνθεσή του. «Στη συνέχεια θα γίνει συλλογή των οστών, η συναρμολόγηση του σκελετού και η έκθεσή του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», είπε ο κ. Λυμπεράκης.

Μολονότι ουδείς γνωρίζει πώς ακριβώς βρέθηκε εκεί, εικάζεται πως κάποιος «φιλόζωος» είχε αγοράσει τον κροκόδειλο και στη συνέχεια εγκατέλειψε. Αν και η τρέλα με τα ιγκουάνα έχει εμφανώς υποχωρήσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (βέβαια, έχουμε αναζωπυρώσεις σε κάθε επανάληψη του σίριαλ), η αγορά των ερπετών παραμένει σχετικά ακμαία παρά την κρίση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT