«Αυλαία» για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών

«Αυλαία» για τα βασικά μαθήματα των Πανελλαδικών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στα εσωτερικά «μέτωπα» επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει ένα κομβικό ζήτημα –το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση– που σχετίζεται με τα όνειρα κάθε οικογένειας για το καλύτερο δυνατό μέλλον των παιδιών της. «Το υπουργείο Παιδείας είναι από τα σημαντικότερα. Ισως μαζί με το υπουργείο Υγείας, θα είναι αυτό που θα κρίνει, σε βάθος τετραετίας, αν αυτή η κυβέρνηση πέτυχε ή όχι στους στόχους της. Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η έρευνα είναι οι τομείς που πραγματικά θα κρίνουν τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να κάνει μεγάλες τομές», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, παρέχοντας και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου που έχει δεχθεί οξεία κριτική για τις πρόσφατες νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, χθες, τελευταία ημέρα των Πανελλαδικών για τα βασικά μαθήματα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον χώρο μετάδοσης των θεμάτων. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έναν από τους εγκυρότερους και πιο αδιάβλητους θεσμούς του ελληνικού κράτους» και πρόσθεσε: «Βεβαίως, πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να τον καλυτερεύσουμε. Στη σκέψη όλων μας είναι πώς αυτή η δοκιμασία θα μπορούσε να μετράει περισσότερο τις ικανότητες και λιγότερο τη στιγμή. Διότι το άγχος είναι μεγάλο».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα υπάρξει σχέδιο για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων, ενώ απάντησε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση της εκπαίδευσης στη δεκαετία του ’80. «Εμείς δεν έχουμε έρθει εδώ για να επαναφέρουμε μοντέλα του παρελθόντος. Πολλά από αυτά μπορεί να ήταν επιτυχημένα, αλλά δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της νέας εποχής. Εχουμε έρθει εδώ για να ανατρέψουμε κατεστημένα, να δώσουμε ένα όραμα που θα αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή». Στα παραλειπόμενα της επίσκεψης, το σχόλιο του κ. Τσίπρα για το («κληρονομημένο») υπουργικό γραφείο (ιδιαίτερα μεγάλο με ιταλικά εισαγόμενα έπιπλα). «Και μπάσκετ παίζετε εδώ, Αριστείδη», είπε, προσθέτοντας: «Είναι αυτοκρατορικό, αλλά λογικό είναι γιατί πριν ήταν εδώ αυτοκράτορες».

Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Η επιχειρούμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ εξακολουθεί να εγείρει αντιδράσεις. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση που υπογράφουν 150 μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ, τονίζεται ότι «ο κορμός των επιχειρούμενων αλλαγών δεν σηματοδοτεί πρόοδο και ανάπτυξη. Αντίθετα, συνιστά οπισθοδρόμηση που οδηγεί στην απαξίωση και απομόνωση των ελληνικών πανεπιστημίων από το διεθνές γίγνεσθαι». Σχετικά με την προαλειφόμενη κατάργηση των Συμβουλίων, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι γίνεται με αυταρχικό τρόπο και χωρίς επαρκή αξιολόγηση, ενώ περιγράφουν τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκαν. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για γενικόλογες δηλώσεις.

Ως προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έχουν προκληθεί αντιδράσεις για το τελευταίο θέμα της Φυσικής κατεύθυνσης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) Παναγιώτης Φιλντίσης ανέφερε στην «Κ» ότι το τελευταίο θέμα ήταν πάρα πολύ δύσκολο και ότι δεν διδάσκεται στο σχολικό περιβάλλον, ενώ η ΕΕΦ με επιστολή της στον κ. Τσίπρα επιτίθεται στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους». Επίσης, γονείς διαμαρτύρονται ότι θέμα στις εξετάσεις της Ηλεκτρολογίας κατεύθυνσης ήταν εκτός ύλης και η ΕΕΦ ζητάει από την ΚΕΕ να ξεκαθαρίσει γιατί το θεωρεί εντός ύλης. Τέλος, χθες, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα πρώτης βαρύτητας για την εισαγωγή στις οικονομικές σχολές, τα θέματα κρίθηκαν εύκολα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT