Αλλαγές «ψηφίζουν» οι δικαστές

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενναία μέτρα εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και συνολικής αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της «ψηφίζουν» οι ίδιοι οι δικαστές σε ποσοστά συντριπτικά, όπως προκύπτει, από την πρώτη μεγάλη εσωτερική έρευνα που διεξήχθη με ερωτηματολόγιο για το σύνολο των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τους δικαζόμενους πολίτες και φρενάρουν, χρόνια τώρα, την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς, όχι οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, υπερθεματίζουν και μάλιστα με μεγάλες πλειοψηφίες, σε μέτρα αποσυμφόρησης της δικαστικής ύλης και αλλαγών στη διάρθρωση των δικαστικών υπηρεσιών, προκρίνοντας εξωδικαστικές μορφές επίλυσης τεράστιας γκάμας διαφορών που σήμερα φθάνουν στα δικαστήρια. Η μεγάλη έρευνα, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Κ», αποτυπώνει την πραγματική βούληση του δικαστικού σώματος για ευρείας κλίμακας αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στη Δικαιοσύνη, με στόχο την ταχεία απονομή της προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας. Δικαστές και εισαγγελείς, που ρωτήθηκαν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την επιλογή εξωδικαστικής επίλυσης (εκτός δικαστηρίων), λένε «ναι» για υποθέσεις όπως τα συναινετικά διαζύγια, τα κληρονομητήρια, τα εταιρικά, οι συναινετικές προσημειώσεις, οι εγκρίσεις των σωματείων, η έκδοση πιστοποιητικών και δεκάδες άλλα.

Ο τεράστιος όγκος αυτών των υποθέσεων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο των συμβολαιογράφων ή άλλων, όπως εξειδικευμένων δικηγόρων, που έχουν εκπαιδευτεί ήδη στη διαμεσολάβηση, φορτώνει τη Δικαιοσύνη με δικαστική ύλη, οδηγώντας την σε αδιέξοδα και σε αδυναμία να επιλύσει σύντομα τις χιλιάδες σημαντικές υποθέσεις που φθάνουν κάθε μέρα στα δικαστήρια. Ενδεικτικό της βούλησης των δικαστών για εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας είναι τα ποσοστά «Τσαουσέσκου» που αποτυπώνονται στην έρευνα, όταν ερωτώνται αν συμφωνούν με την εξωδικαστική επίλυση χιλιάδων υποθέσεων.

Για τα συναινετικά διαζύγια, για παράδειγμα, οι δικαστές σε ποσοστό 88% απαντούν «ναι» στο να υπάγονται σε εξωδικαστική επίλυση, ενδεχομένως ενώπιον συμβολαιογράφου, ενώ μόλις το 8% απαντά αρνητικά και ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δεν εκφράζει καμιά γνώμη. Τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα για τις συναινετικές προσημειώσεις (διαδικασία που τηρείται για τα δάνεια πάσης φύσεως), όπου οι δικαστές σε ποσοστό 94% επιθυμούν η εν λόγω διαδικασία να μην αποτελεί αντικείμενο δίκης, ενώ μόλις 4,4% εκφράζει αντίθετη άποψη και ένα ποσοστό της τάξεως του 2%, περίπου, δεν παίρνει θέση.

Κτηματολόγιο – Σωματεία

Για το Κτηματολόγιο, οι δικαστές σε ποσοστό 70,5% λένε «ναι» στο να αφαιρεθεί από τη δικαστική ύλη η εν λόγω διαδικασία, ενώ ποσοστό 26,5% έχει τη γνώμη ότι πρέπει να παραμείνει στα δικαστήρια και μικρότερα ποσοστά της τάξεως του 1,5,% είτε δεν εκφέρουν γνώμη είτε δεν απαντούν.

Για την αναγνώριση των σωματείων και των καταστατικών εταιρειών, οι δικαστές, επίσης σε ποσοστά 72% και 66% αντίστοιχα, τάσσονται υπέρ του να μην υπάγονται στα δικαστήρια οι συγκεκριμένες τυπικές διαδικασίες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις των δικαστών, για το αν πιστεύουν ότι θα επιτάχυνε την απονομή της Δικαιοσύνης, η διάσπαση των μεγάλων Πρωτοδικείων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε ποσοστό 69%, οι δικαστές λένε «ναι», ενώ ένα 29,5% έχει αντίθετη άποψη και πολύ μικρό ποσοστό, της τάξεως 1,5%, δεν παίρνει θέση. Αντίθετα, οι δικαστικοί λειτουργοί λένε «όχι» στη μείωση των εφετείων σε όλη την επικράτεια, σε ποσοστό 77%, ενώ το 19% εκφράζει θετική γνώμη.

Οι δικαστές, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει το 94%, αποτιμούν θετικά την ανάγκη να υποστηρίζονται στη δουλειά τους από εξειδικευμένους επιστήμονες, τεχνικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων, σύνθετων μορφών εγκληματικότητας, θέματα περιβάλλοντος και αδικημάτων μέσω του Διαδικτύου.

Σε ό,τι αφορά, δε, το μείζονος σημασίας θέμα της πολυνομίας και της συχνότατης αλλαγής των νόμων και των πάσης φύσεως διατάξεων, οι δικαστές σε ποσοστό 94,5% τοποθετούνται υπέρ της άποψης να γίνονται με εξαιρετική φειδώ νομοθετικές αλλαγές, στα βασικά νομοθετήματα, ενώ ποσοστό μόνο 4,5% θεωρεί ότι οι αλλαγές δεν επηρεάζουν αρνητικά την απονομή της Δικαιοσύνης.

Η μεγάλη έρευνα για τη Δικαιοσύνη έγινε με την ευθύνη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών (συγκροτείται από υψηλόβαθμους δικαστές και πανεπιστημιακούς).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT