Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η μεταφορά στον Ελαιώνα

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η μεταφορά στον Ελαιώνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα ξεκινήσει η λειτουργία του χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στον Ελαιώνα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από στελέχη του Δήμου Αθηναίων που εργάζονται στον χώρο. Το βασικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε τα τελευταία 24ωρα είναι ότι τα κλιματιστικά που προορίζονταν για να δροσίσουν τα 60 κοντέινερ αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά σε κακή κατάσταση και πρέπει να αγοραστούν νέα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιελάμβανε τη μεταφορά κλιματιστικών από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και την εγκατάστασή τους στον Βοτανικό. Τα μηχανήματα αυτά, όμως, δεν λειτουργούσαν (τουλάχιστον ικανοποιητικά), με αποτέλεσμα να κριθεί ασύμφορη η τοποθέτησή τους και να αναβληθεί και η μεταφορά των μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως, καθώς μεταλλικό κοντέινερ χωρίς κλιματιστικό αποτελεί επικίνδυνη παγίδα θερμοπληξίας… Ο χώρος που αναμένεται να φιλοξενήσει τους μετανάστες στον Βοτανικό δεν έχει καθόλου σκιά, και η ζέστη φτάνει σε αφόρητα επίπεδα.

«Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εργασίες στον χώρο. Ομως η προμήθεια και η τοποθέτηση των νέων κλιματιστικών θα πάρει αρκετές ημέρες, είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Αυγούστου», λέει στην «Κ» ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για την καθαριότητα. «Συνεργεία του δήμου καθάρισαν τον χώρο των 40 περίπου στρεμμάτων, συγκεντρώθηκαν και απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες μπάζων και σκουπιδιών. Επίσης, καθαρίστηκε ο χώρος από ξερά χόρτα και κλαδεύτηκαν τα δέντρα, που βρίσκονται στην πλευρά της οδού Αγίου Πολυκάρπου», αναφέρει ο κ. Βαρελάς. Από συνεργεία της ΔΕΗ τοποθετήθηκε παροχή ρεύματος, ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει δημιουργήσει υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε όλες τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν οι υποδομές αυτές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαμόρφωσε και τα σχετικά σχέδια. «Καθώς η εγκατάσταση των νέων κλιματιστικών θα πάρει κάποιον χρόνο, έχουμε προτείνει να γίνει σταδιακά η μεταφορά των μεταναστών, σε όσα κοντέινερ θα τοποθετείται κλιματισμός», σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

Το πρόβλημα που εμφανίστηκε με τα κλιματιστικά της Αμυγδαλέζας καθυστερεί τη μεταφορά σε χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στο Πεδίον του Αρεως (κυμαίνονται από 250-350, καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα).

Για την επόμενη μέρα και με την έναρξη λειτουργίας του χώρου στον Ελαιώνα, ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλει στην αντιμετώπιση της σίτισης των μεταναστών. «Τα μαγειρεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου μπορούν να βοηθήσουν, αλλά βεβαίως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους το πρόβλημα», λέει ο κ. Βαρελάς, αναφέροντας την ανάγκη συνεργασίας με ΜΚΟ αλλά και με την πολιτεία συνολικά. Ο δήμος έχει ήδη ετοιμαστεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων (έχουν ήδη τοποθετηθεί νέοι κάδοι σκουπιδιών), ενώ στα τέλη Αυγούστου θα αποφασιστεί η διάθεση ή όχι δυνάμεων δημοτικής αστυνομίας. Σήμερα, στον χώρο υπάρχουν δύο περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικά αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, η αστυνομική παρουσία πρέπει να ενισχυθεί με την έναρξη λειτουργίας, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη και το κομπόδεμα των μεταναστών μπορεί να αποτελέσει στόχο για κακοποιούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT